Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I kväll tävlar de i Lilla Sportspegeln

I kväll måndag gäller det för fotbollstjejerna i Offerdals IF som ska vara med och tävla i Lilla Mästerskapen i SVT-programmet Lilla Sportspegeln.

Annons

Det är lördag och LT träffar laget i Duved där de ska spela två matcher i division sju i ÖP-liret. Lagen börjar strömma till för uppvärmning på den storslagna konstgräsplanen och det är spelstämning i luften. Tjejerna i Offerdals IF är födda 2002-04, har varit ett lag i tre år och älskar fotboll. Men om de har några nerver inför dagens matcher så märks det inte.

För detta är ingenting mot vad som väntar måndag kväll när de ska möta ett annat lag i teveprogrammet Lilla Sportspegeln. "Spralligt nervösa" är orden tränare och lagledare Fredrik Broberg använder för att beskriva laget inför den utmaningen.

Fredrik är också pappa till en av tjejerna i laget, 11-åriga Felicia Broberg, och det var hon som skrev till Lilla Sportspegeln och ansökte om att få vara med. Och i början av juli hände det.

- Det plingade till i min Iphone, berättar Felicia. Och då hade vi blivit uttagna.

Lilla mästerkapen är ett stående inslag i programmet där två lag eller skolklasser möts och tävlar. Upplägget är alltid detsamma, först fotbollsstraffar, sedan frågesport och basketball. Två personer får vara med i tevestudion medan övriga laget är med via uppkoppling och hjälper till vid frågesporten.

När OIF blev uttaget bestämdes att Felicia skulle få åka eftersom hon var den som hade ordnat så de fick vara med. Sedan drog man lott om den andra platsen och det blev Sofie Eriksson som följer med Felicia till Stockholm. En tredje tjej behövdes för att ringa samtal och organisera och det blev Anja Bergqvist.

I tävlingen har de chansen att gå vidare om de vinner över det mötande laget.

- Skulle vi gå vidare så blir det andra som får åka, säger Fredrik.

Vilka motståndarna blir vet de inte än, bara att de blir jämngamla, alltså 10-11 år.

- Vi hoppas det blir tjejer, för killar sparkar så hårt, säger Felicia.

På frågan vad de är mest nervösa för kommer svaret unisont:

- Basketkasten!

Eftersom Felicia spelar målvakt var det givet att hon skulle ta fotbollsstraffarna. Men förra veckan hände något som ingen hade räknat med:

- Jag bröt armen under en match, säger Sofie och håller fram sin gipsade underarm.

Så här i Duved sitter Sofie på bänken men hon kommer inte att missa sin plats i tv-studion på måndag. Läkaren har godkänt att hon åker som planerat.

På måndag kväll kommer hela Offerdal att sitta framför teven och heja, berättar Fredrik.

Det gör vi på LT också.