Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll kan Annika vinna grammisar

/

Internet har revolutionerat musikbranschen och skivförsäljningen rasar. Trots det är Grammispriset fortfarande fokuserat på albumformatet.

Annons

Musikjournalisten Petra Markgren Wangler tycker att Grammisen är på rätt väg men vill se förändring.
Grammisen har fått utstå en hel del kritik genom åren. Arrangören kallar det "Sveriges viktigaste musikpris" men varje år höjs röster som kallar Grammisgalan för en intern branschangelägenhet. Petra Markgren Wangler, mångårig musik- och kulturjournalist på SVT, ser en positiv utveckling för priset och ger årets nomineringar godkänt.
- Om man jämför med för några år sedan så är det lite mer indieartister, folk som har förmåga att göra saker och ting själva. Det är inte enbart skivbolagsprodukterna som får uppmärksamhet, utan Grammis är en avspegling av det som har skett i musikindustrin i stort. De har ett hyfsat utbud, det är bra nomineringar, säger hon.
I en tid när internet förändrat musikbranschen och skivförsäljningen rasar är Grammispriset fortfarande fokuserat på albumformatet. Bakom priset står den svenska avdelningen av skivbolagsorganisationen Ifpi. Enligt svenska Ifpi:s ordförande Ludvig Werner är det ännu inte dags att bryta albumstrukturen, anpassa kategorierna eller lägga till fler.
- I dagsläget tycker jag det är helt rätt att hålla fast vid albumen men över tiden kommer det att bli nödvändigt att göra en justering och kanske släppa albumkonceptet. På låtsidan är det ju täckt eftersom vi har "Årets låt". Men det viktigaste för oss i utvecklingen av Grammis är att inte gå vilse bland olika format, att man kan vinna "Bäst fem-låtars-släpp 2008" går inte, vi måste hitta en minsta gemensamma nämnare någonstans, säger Ludvig Werner.
Petra Markgren Wangler tycker att en ny kategori hade legat väl i tiden.
- Hela branschen och musikindustrin befinner sig under nivån "Nykomling" just nu, när alla sitter och gör sina egna prylar och väldigt bra sådana, på nätet. Hade Grammis verkligen velat hänga med skulle de haft någon form av gräsrotspris. "Årets färsking" är nog en kategori som skulle behövas 2009 eller 2010, säger Petra Markgren Wangler.
Fotnot:Galan direktsänds i TV 4 klockan 20.00 i kväll från Hovet i Stockholm. Programledare är Adam Alsing och Gry Forssell. Kategorin "Årets låt" är öppen för röstning på Grammis webbsajt fram till galans början.

TT-Spektra

Mer läsning

Annons