Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I kväll är det lilla julaftonför folkmusikvänner

/
  • Ranarim spelar i Gamla tingshuset i kväll. Från vänster Ulrika Bodén, Daniel Ek, Sofia Sandén och Niklas Roswall.Foto: Jakob Nystedt, Peer Franzén, Peer Franzén, Jakob Nystedt
  • I Stora kyrkan framträder Åsa Jinder tillsammans med Thorleif Torstensson (infälld) och Lasse Trofasts orkester.Foto (Torstensson): Anders Wiklund/Scanpix

Ranarim eller Åsa Jinder? Den som vill höra folklig julmusik kan få svårt att välja konsert i kväll.

Annons

I Gamla Tingshuset spelar Ranarim, ett välkänt band som vid det här laget spelat ihop i elva år och som gjort succé på festivaler och folkmusikklubbar runt om i världen.

Ranarim har en trogen publik i Östersund, där de spelat flera gånger tidigare:

– Vi har varit i både Gamla tinghuset och Gamla kyrkan, fina ställen båda två, säger Niklas Roswall som spelar nyckelharpa i bandet.

Kvällens konsert kommer att innehålla mycket material från Ranarims senaste skiva ”Allt vid den ljusa stjärnan” som kom ut i november och har fått strålande recensioner.

– Den här skivan är mjukare och mer akustisk än de närmaste föregångarna. Det är lite grann som att vi går tillbaka dit vi började för elva år sedan.

Skivan innehåller traditionella svenska julsånger, flera aldrig inspelade tidigare.

– Vi har letat i arkiv och notsamlingar. En del är äldre varianter av de folkliga julsånger som vi känner till idag, berättar Niklas Roswall.

Förutom Niklas medverkar i kväll Ulrika Bodén, sång och flöjter, Daniel Ek, gitarr och Sofia Sandén, sång och fiol. För Sofia blir det sista konserten med Ranarim. Hon vill ta en paus i turnélivet och lämnar bandet. Ersättare blir Johanan Bölja Hertzberg.

Åsa Jinder har som vanligt med sig nyckelharpan på årets julturné, men säger att det blir ganska lite av hennes vanliga vis- och folkmusikrepertoar i kvällens konsert i Stora kyrkan:

– Det är så många som blandar upp sina julkonserter med allt möjligt. Thorleif och jag har valt att hålla oss ganska tajt till de klassiska julsångerna. Vi vill göra en konsert som ger garanterad julstämning, säger hon.

Thorleif är legendariske dansbandsångaren Thorleif Torstensson från – ja just det, Thorleifs orkester, och Åsa Jinder är noga med att påpeka att det är han som är huvudartisten och hon gästen:

– Det var han som frågade mig och inte tvärtom.

På frågan om vilken relation hon har till dansbandsmusik svarar Åsa Jinder:

– Jag är en väldigt genrefri människa som tycker om all bra musik bara den är bra.

Som Thorleifs dansbandsmusik till exempel?

– Ja, de är ju otroligt duktiga på det de gör.

Åsa Jinder och Thorleif Thorstensson reser tillsammans med Lasse Trofasts orkester och är nu inne på sin fjärde turnévecka.

– Vi har haft bra med publik överallt och jag har aldrig tidigare varit med om så bra respons fast jag julturnerat i 15 år, säger Åsa Jinder.

Precis som Ranarim är hon aktuell med en ny skiva. Den heter ”Nu tändas tusen juleljus” och innehåller klassiska julsånger utan sång.

– Det är helt instrumentalt – jag spelar nyckelharpa, Niklas Widén dobro och Emil Skogh kontrabas.

Får vi höra några melodier från skivan i kväll?

– Ja, fast med andra instrument förstås. Niklas och Emil är ju inte med på den här turnén.

Fotnot: Dobro = en speciell sorts gitarr med resonanslåda delvis av metall.

Mer läsning

Annons