Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I jakten på marginalväljare får klimatet stå tillbaka

Så sent som under den förra valrörelsen kunde Fredrik Reinfeldt (M) slå fast att miljön inte var någon viktig fråga.

Och kristdemokraterna gick till val på sänkt bensinskatt. Att de borgerliga sen höjde skatten efter valet bidrog, till att regeringen snabbt blev impopulär, även om försämringarna för de arbetslösa sannolikt var en viktigare faktor.

Sen hände något. USA:s förre vicepresident Al Gore presenterade sin film ”En obekväm sanning” veckan före det svenska valet 2006. Ett år senare, 2007, fick han Nobels fredspris tillsammans med FN:s klimatpanel, IPCC.

Klimatfrågan kom att hamna centralt i debatten både i Sverige och internationellt. Ett antal kritiska och skeptiska röster hörs fortfarande – inte sällan tycks de få understöd av oljeindustrin – men en överväldigande majoritet av forskarna stämmer in i varningarna för att människan står bakom klimatförändringen. Inga seriösa politiker kan i det läge göra annat än att ta frågan på allvar.

Under det svenska ordförandeskapet i EU i december hölls så det stora klimattoppmötet i Köpenhamn, som slutade i fiasko. Men inför detta möte höll de borgerliga med Reinfeldt i spetsen hög profil i miljöfrågan. Reinfeldt själv var påtagligt självkritisk inför sitt eget agerande före valet.

Men sen dess visar han ingen vilja att agera. Det mest konkreta beskedet från de borgerliga i klimatfrågan är nu att koldioxidskatten inte behöver höjas. Bensinpriset går upp och det går ner. Men skatten ska alltså inte bli dyrare. De ståtliga målen står däremot kvar i deras valmanifest. Alla fossila bränslen i Sverige ska vara borta från 2030. Men några åtgärder som drabbar marginalväljare syns inte till.

När Ryssland brinner och Pakistan flyter bort är det inte trovärdigt att inget behöver göras i Sverige. Färska uppgifter om att försök görs för att öppna Nordostpassagen – sjöleden norr om Sibirien – för handelssjöfart, åskådliggör att klimatförändringen fortsätter. De som tycker att vi mot en bred majoritet av forskarna ska chansa på att det inte är människan som orsakar förändringarna, för en farlig politik. De som inget vill göra är inte mindre farliga.