Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I huvudet på en ung nynazist

Torsdag kväll spelas en föreställning med ett brännande aktuellt tema på Storsjöteatern. Teater Fryshuset ger en inblick i svenska vitmaktrörelsen.

Annons

En ung nazist, som nyligen gått med i vitmaktrörelsen sitter i sjukhusets väntrum för att besöka en vän. En äldre man slår sig också ner. De känner inte varandra, men har mer gemensamt än de tror. Snart ska det visa sig att mannen också har ett förflutet inom naziströrelsen. "Hatets röst" börjar tala. Kan den rösten förändras? Börja tvivla på sina egna ord?

– Den äldre ser direkt att killen är aktiv och börjar sakta men säkert plocka ner honom och det han fått lära sig av verkligheten, säger Emil Rosén, som gör rollen som den unge Abbe.

Emil Rosén arbetar också som konstnärlig ledare på Teater Fryshuset och säger att de vill undersöka tankarna som rör sig i huvudet på en ung nynazist.

– Vi är intresserade av människan bakom ett destruktivt utanförskap, varför hamnar man i de här kretsarna och vad är det egentligen som fattas? Ofta handlar det om att man vill bli älskad och respekterad för den man är och blir man inte det tar man med sig missnöjet någonstans där det är accepterat.

"Hatets röst" riktar sig till ungdomar från årskurs nio och vuxenpublik och är ett samarbete med projektet Exit, där den som är aktiv inom nationella rörelser kan få hjälp att komma på andra tankar. Föreställningen hade premiär i Almedalen tidigare i somras. Där fick framförandet stående ovationer och de experter på högerextremism och vitmaktrörelsen som var på plats beskrev pjäsen som "träffsäker" och "angelägen".

Föreställningen är en timme lång och efteråt följer 30 minuters samtal med skådepelare och publik.

– Vi vill ta lite puls på publiken, kanske är det något man inte förstår eller något som man vill dela med sig av. Ofta blir det en mer generell diskussion om tolerans och icketolerans, säger Emil Rosén.