Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I huvudet på Anja Pärson

/
  • Tillsammans med regissören Johan Candert följde filmfotografen Tobias Höiem-Flyckt både det svenska längdlandslaget och Anja Pärson i deras träning inför OS. Filmprojekten löpte under ett års tid och resulterade i två filmer på en timme vardera.    Foto: Thomas Sjödin
  • ”Det var ett väldigt privilegium att få följa dessa sportstjärnor. Vi följde med på deras resor och i deras hemma miljö”, säger filmfotografen Tobias Höiem-Flyckt som ursprungligen kommer från Östersund.Foto: Jill Parment

Filmfotografen Tobias Höiem-Flyckt, uppvuxen i Östersund, har hela världen som sin arbetsplats.

Under ett års tid har han och en regissör följt det svenska längdlandslaget och Anja Pärson och deras satsning inför OS i Vancouver.

Annons

Den första dokumentären, ”Gröt, svett och klistervalla”, sändes i tv förra veckan och handlar om längdlandslagets uppladdning inför OS. I kväll visar SVT den andra delen; ”I huvet på Anja Pärson”, där Tobias följt Anjas kamp mot toppen.

Från början var det meningen att filmerna skulle vara likartade; en film om längdlandslaget och en om det alpina landslaget.

– När man filmar dokumentärt har man inget manus. Jag vet vad jag är ute efter när jag börjar filma, men under processen kan riktningen ändras, säger Tobias Höiem-Flyckt.

En stund in i filmandet av det alpina landslaget insåg både regissören Johan Candert och Tobias Höiem-Flyckt att filmen egentligen handlar om Anja.

– Anja Pärson släppte in oss direkt och gav 100 procent. Materialet med henne blev riktigt bra eftersom hon var rak och ärlig mot oss. Så efter en stund in i filmandet valde vi att lägga all vår fokus på Anja.

Filmen om längdlandslaget utspelade sig bland annat i Östersund. Och många jämtlänningar kände sig nog stolta hemma i tv-soffan då fina vybilder under träningen på skidstadion kablades ut.

– Jag sa samma sak efter jag tagit bilderna, att jag hade tagit reklambilder av Östersund, säger han och skrattar.

Vid 22-års ålder lämnade Tobias Östersund för att utbilda sig och till slut hamnade han i Stockholm med arbete som filmfotograf.

– Jag är uppväxt på Färjemansgatan och trots att jag numer bor i Stockholm känner jag mig som en östersundare. Jag har inte så mycket att välja på om jag vill fortsätta att jobbar som filmfotograf. Men jag återvänder hem flera gånger om året.

Var det svårt att komma nära sportstjärnorna?

– Nej, men man behöver tid och förtroende för att komma riktigt nära. Det gäller att vara lyhörd och ge utrymme när det behövs. Vårt mål var inte att hitta några scoop och när de förstår vad man är ute efter så slappnar de av.

Att lämna ifrån sig mellan 150 till 200 timmars inspelning per film för att sedan ha en klippare som tar ned materialet till en timme ser Tobias mest som en fördel.

– Det är en förutsättning att en annan person tittar på materialet. Själv skulle jag kunna vara för färgad av det jag upplevt under inspelningen och ta med saker i filmen som någon annan kanske inte skulle göra.

Just nu håller Tobias på med ett hemligt filmprojekt och är nyss hemkommen från ett uppdrag i Shanghai. Under några månader blir hela världen hans arbetsplats. Och även om Tobias tycker om att filma dokumentärt så gillar han spelfilm.

Hans första långfilm ”Prinsessa” från 2009 blev både kritikerrosad och Guldbagge-nominerad. Men han blir aldrig nöjd med sina framgångar.

– Det är en fotografs dilemma. Det kan vara jobbigt att aldrig bli riktigt nöjd samtidigt som jag tror man inte får bli det för att kunna utvecklas.

Mer läsning

Annons