Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I går kom ytterligare 42 flyktingar till Frösön

Migrationsverket har aldrig upplevt ett så otroligt intresse och sådan givmildhet när det gäller flyktingverksamheten som i Jämtland.

– Det är över förväntan, säger handläggaren Birgitta Bergqvist.

Telefonerna går varma hos Migrationsverkets personal som tillfälligt har sitt kontor på Frösön. Det är privatpersoner som vill veta var de kan skänka kläder och leksaker till flyktingarna på förläggningen.

Nu har de haft ett möte med Kyrkan och Röda korset för att organisera insamlingen och utdelningen av alla prylar till flyktingarna.

Det är Röda korsets frivilliga på Frösön som tagit på sig att hjälpa till och de ska även organisera fördelningen av de gåvor som Marielle Grääs och Andrea Björk Wänseth lyckas samla ihop.

LT kunde i går berätta om deras upprop på Facebook som massor av personer anslutit sig till för att skänka kläder och leksaker till flyktingarna.

Nu ska de skänkta sakerna fördelas till flyktingarna efter behov.

– Det har varit en enorm anstormning av flyktingar till Sverige sedan augusti och normalt brukar de kunna få en lägenhet men idag är det fullt överallt, säger Jeanette Södermark, handläggare på Migrationsverket.

Handläggarna berättar att det är överfullt överallt. I Sundsvall/Timå-området är alla campingplatser och vandrarhem exempelvis fullproppade med flyktingar.

– Men de har i varje fall mat för dagen, tak över huvudet och en trygghet här på Frösön. Flyktingarna har fått information om var de kan handla och vilken buss de kan åka med. De har även fått ett busskort och en karta.

Inströmningen till Sverige fortsätter och i går kom ytterligare 42 flyktingar till Frösön. Ingen vet hur länge flyktingarna måste bo i detta provisorium, men Migrationsverket har hyrt anläggningen i första hand fram till årsskiftet.

Men säkerligen kommer många att få sina beslut innan dess.