Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Gammalsvenskby är fattigdomen skriande

Annons

Varje år gjorde Jämtlandspostens chefredaktör Victor Hugo Wickström (1846-1907) en längre utlandsresa. Han var den förste svenske journalisten att resa jorden runt. Wickström rapporterade om det stora utlandet till en rad svenska tidningar. Dessutom blev det en räcka böcker utgivna på Bonniers. Med sina vindfriska utrikesreportage visade Wickström att de svenska krusbären inte alls var särskilt originella. När Victor Hugo Wickström i slutet av sitt alltför korta liv sammanfattade vilket av alla besök som gjort starkast intryck blev svaret Gammalsvenskby i Ukraina.

I förra veckan besökte jag Gammalsvenskby och kan intyga att Wickströms betyg står sig. Det är märkligt intill overkligt att hälsa på i en by tio mil från Svarta havet där människorna talar svenska och bibehållit den svenska kulturen. Att besöka Gammalsvenskby är att bli rörd till sinnen som man inte längre trodde existerade.

Mitt första besök i Gammalsvenskby skedde under den kommunistiska tiden för 25 år sedan. Mötet med svenskbyborna var stelt och opersonligt och övervakades av politrucker. Bara ett par partitrogna män från den svenska folkspillran på knappt etthundra personer fick tala – oftast på ryska och mest om alltings och särskilt kollektivjordbrukets förträfflighet. Kvinnan teg i församlingen. Byns kyrka var förvandlad till bio- och danslokal, kyrktornet var rivet. I stället för Gud dyrkades Marx.

År 1781 tvångsförflyttades 1 159 svenska bönder från Dagö (dagens Estland) till Ukraina. Hälften av de ofrivilliga nybyggarna dog under den svåra vandringen. Den första mening svenskarna lär ha sagt när de kom fram var Nu vära ve rätt narandar! – Nu blev vi ordentligt lurade. Katarina den Stora hade nämligen lovat färdigbyggda hus och sådda åker. Verkligheten var en öde stäpp.

Att orka det outhärdliga. Så kan gammalsvenskarnas liv sammanfattas. Krig, svält, deportationer till Sibirien, politisk förföljelse och religiösa trakasserier. År 1929 flyttade 891 personer till Sverige. Det ljumma svenska mottagandet gjorde att några fortsatte vidare till Kanada. Svenska kommunister övertalade andra att återvända till Stalins Sovjetunionen. De som stannade kvar bosatte sig på Gotland där hus stod tomma sedan svenskar emigrerat till Amerika.

I dag finns bara en handfull äldre huckleklädda damer plus ett par män kvar i Gammalsvenskby. Som tack för besöket och gåvor sjöng de alla svenska psalmer och visor. Tillsammans stämde vi upp Du gamla du fria med de ändrade slutraderna Ja, jag vill leva, jag vill dö på jorden. Att få dö i Norden är knappast möjligt. För några år sedan sökte en familj om tillstånd att på ålderns höst få bosätta sig i Sverige. Migrationsverket avslog deras ansökan. Kanske borde svenskbyborna i stället ha varit analfabeter från Somalia.

Den 2 oktober 2008 besökte kungaparet Gammalsvenskby. Då asfalterades den gropiga grusvägen och kallas därefter för Kungsgatan. Den gamla vägen var så dålig att många lastbilar inte tog sig fram till byn för att hämta eller leverera varor.

Trots alla pengar och alla gåvor som svenskar pumpat in i Gammalsvenskby är fattigdomen ändå skriande. I Ukraina finns tiotusentals fattiga byar som aldrig har fått någon hjälp utifrån. I detta till ytan Europas näst största land är det parlamentsval i morgon. I Gammalsvenskby såg jag endast två valaffischer, båda från samma parti: flerfaldige boxningsvärldsmästaren Vitali Klitsjkos nystartade parti Udar - knock out. Det är passande. Ett besök i Gammelsvenskby gör en knockad.