Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I framtiden är handeln småskalig

Medan handeln i gallerior och stormarknader på många håll går tillbaka ser de små handlarna ljust på framtiden.

– För många verkar det personliga bemötandet vara väldigt viktigt, säger Elisabeth Söderberg, som driver butik på Hornsgatan på Frösön.

Gårdsbutiken på Frösön öppnade Elisabeth Söderberg tillsammans med maken Stefan i december 2013.

– Jag och min man handlar mycket ekologiskt och fick tidigare åka runt till flera butiker för att hitta ekologiska produkter. Vi tyckte det var en bra idé att samla allt i en butik. De som kommer till oss är intresserade av just ekologiska varor, säger Elisabeth Söderberg.

Elisabeth Söderberg handlar själv i stor utsträckning på små butiker.

– Fördelen med stormarknader är ju att man kan uträtta flera ärenden på samma ställe, men hur många är det som hälsar på dig när du kommer in på en stormarknad? Många tycker om det personliga bemötandet de får i mindre butiker och det verkar bli allt viktigare, säger Elisabeth Söderberg.

Att vi ska vara tidseffektiva har varit prioriterat under många år, liksom att vi handlar för mycket, och slänger för mycket. Den storskaliga handelns tillbakagång är kanske en konsekvens av människors nya prioriteringar.

– Många har blivit mer och mer rationella på senare tid och ska alltid spara tid. Men vad sparar vi tiden till? undrar Elisabeth Söderberg.

På andra sidan gatan ligger inredningsbutiken Hos Otto & Emma som drivs av Maith Edlund.

– Det vi har skapat här tycker folk är mysigt och det märks att det här alternativet behövs. Det här är framtiden, ett personligt bemötande bör vara en självklarhet om du som kund kommer in i en butik, vi tar hand om kunderna på ett annat sätt än i stora gallerior, säger Maith Edlund.

Även butikens identitet tror hon är viktig för dagens kunder.

– Om du går in i en galleria eller stormarknad ser det likadant ut som på alla andra ställen. Du vet ju inte ens vilken stad du är i, säger Maith Edlund.

Gatan är ett tydligt exempel på kundernas skiftande handlingsmönster som av allt att döma kommer att bli än tydligare.

– För fyra år sedan fanns det bara ett par butiker här, nu är gatan full. Vi vill bli fler butiker men just nu finns det inte lokaler. En loppis och en restaurang skulle vara trevligt, säger Maith Edlund.