Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I EU-parlamentet finns inga nya moderater

I 15 år har den konservativa högergruppen EPP haft majoritet i EU-parlamentet. Konservatismen har länge haft ett järngrepp om Europas politik, men nu blåser vänstervindar och den socialdemokratiska gruppen ser ut att kunna ta över agendan efter det kommande EU-valet tillsammans med de liberala och de gröna.

Även stödet för Moderaterna till EU-parlamentet växer enligt den senaste SIFO-undersökningen. Men vad många helt vanliga borgerliga väljare inte vet är att en röst på Moderaterna i EU inte är som en röst på Moderaterna i riksdagsvalet. I EU finns nämligen inte de ”nya moderaterna”. I partigrupperingen EPP, där M och KD är representerade från Sverige, styr de mörkblå högergubbarna.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) nämnde i en intervju med Dagens Arena tidigare i år att Alliansen inte existerar i EU. De kan helt enkelt inte samarbeta med varandra. På frågan om de ”Nya Moderaterna” existerar i EU svarar Wikström: ”Nej, de är kamrater med de absolut mest reaktionära partierna som utgör mörkermakterna i Europa. Det är få som vet om det. Det existerar ingen allians här”. Den liberala gruppen, där Folkpartiet och Centerpartiet ingår, samarbetar hellre med De Gröna och den Socialdemokratiska gruppen eftersom de får igenom sina värderingsfrågor bättre där. Det spelar helt enkelt stor roll vilket alliansparti man lägger sin röst på i EU eftersom M och KD, som Wikström säger, ”hellre krokar arm med Maltas mest reaktionära parti och Fidesz i Ungern, samt Berlusconis gäng i Italien” än samarbetar med liberaler.

EPPs mörkblå politik är särskilt påfallande i frågor om kvinnors rättigheter och HBTQ-frågor. Moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark har den senaste veckan varit i blåsväder efter att i höstas ha röstat emot ett förslag om kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter i EU-parlamentet, den så kallade Estrela-resolutionen. Estrela-resolutionen hade, om den röstats igenom, inneburit gemensamma riktlinjer inom EU för att bland annat stärka kvinnors rätt till sin egen kropp genom bland annat aborträtt, minska det sexuella våldet mot kvinnor och stärka HBTQ-personers rättigheter. Förslaget blev bokstavligt talat utbuat av en stor grupp konservativa i parlamentet.

Hökmark själv hävdar i en intervju i DN att jämställdhet och abortfrågan ”inte är EU-frågor”. ”Föraktar vi andra människor för deras värderingar kan inte vi kalla oss toleranta”, fortsätter han. Hökmark tycker alltså att det är mer ”tolerant” att stötta sina reaktionära vänner än att värna aborträtten. Att Moderaterna centralt inte tar avstånd från Hökmarks agerande är anmärkningsvärt. Även till årets val står Hökmark återigen högst upp på Moderaternas valsedel till Europaparlamentet.

Regeringen Reinfeldt har väl inte direkt fört med sig så mycket gott för Sverige. Men i jämförelse med Moderaterna och deras konservativa kompisar i EU framstår de snarast som oskyldiga teddybjörnar.