Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I en flod av blommor

/
 • Blomsterparaden i slutet av April hade 60 000 besökare förra året.
 • Keukenhofs blomsterpark är en fröjd för tulpanälskaren. Här har trädgårdsdesignern skapat       en flod av blommor. Foto:  Foto: Hélène Lundgren
 • Det är många som köper med sig blomsterlökar och fröpåsar från Holland.

I mars öppnar Keukenhofs blomsterpark sina portar och välkomnar våren med miljontals tulpaner. Busslaster med svenskar från hela landet kommer till Holland för att uppleva den färggranna blomsterprakten varje vår.

Annons

Vart man än tittar i Keukenhofs enorma blomsterpark lyser marken av gult, rött, orange, lila, vitt och rosa i ett enda stort blommande hav. Varje år planteras sju miljoner nya blomsterlökar av parkens 30 trädgårdsmästare. När hösten kommer grävs lökarna upp igen. Det finns 1 600 olika sorters lökar, det mesta är tulpaner, men här finns även en mängd olika sorters påskliljor, pingstliljor och hyacinter. Varje år bestämmer en designer hur parken ska se ut och väljer sen ut vilka färger, antal och arter av de olika lökarna som behövs. Det gäller att se till att det finns både sorter som blommar tidigt och sent på våren.

Keukenhof blomsterpark är ett populärt utflyktsmål. I mars förra året hade parken haft 45 miljoner besökare sen öppnandet 1949. I slutet av april anordnas den stora blomsterparaden. Den börjar i den lilla kuststaden Noordwiijk, och fram mot eftermiddagen kommer de kreativt blomstersmyckade ekipage fram till Keukenhof. Förra året fick parken 60 000 besökare bara under blomsterparaden, och den här vackra vårdagen rullar busslast efter busslast med människor från hela Europa in på parkeringen. Det hörs en hel del olika svenska dialekter i sorlet.

Skulpturer. Inne i parken står en typisk holländsk väderkvarn från 1892 och här finns också Hollands största skulpturpark. Varje år förändras utställningen med nya skulpturer och blomsterarrangemang. Årets tema är Ryssland och man har skapat den berömda St Basil-katedralen från Röda torget i Moskva, med hjälp av blomsterlökar. Mitt i parken kan man ta en båttur på kanalerna, som förr användes för att transportera blomsterlökarna från gårdarna i området. Men det absolut bästa är att hyra en cykel och själv cykla längs med kanalerna. De små byvägarna slingrar sig genom enorma tulpanfält och luften doftar starkt av hyacint. Folk stannar till för att ta familjefoton, eller för att ha en picknick i blomsterhavet av röda, gula och lila tulpaner. Känslan av att vara helt omringad av blommor från alla håll i det platta landskapet är överväldigande.

Auktion. Busslaster med turister från hela Sverige kommer till Holland för att uppleva blomsterprakten under våren. Många passar också på att besöka världens största blomsterauktion i Aalsmeer utanför Amsterdam. Tidigt på morgonen är det redan full fart i blomsterhallen. Här säljs 21 miljoner snittblommor och två miljoner krukväxter varje dag. I mindre auktionsrum med stora dataskärmar sitter olika köpare och väljer ut de blommor som odlarna har tagit in kvällen innan.

Stora blomvagnar rullas in på ett transportband, varje vagn får en lapp med nummer och destination. Besökarna kan gå på en gång ovanför blomsterhallen och titta på det fascinerande arbetet med truckar, vagnar och nummersystem. Mot slutet av besöket trängs alla turister i butiken för att köpa blomsterlökar och fröpåsar som ska förgylla den egna trädgården där hemma.

Mer läsning

Annons