Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag väcks åtal för Gällivaremord

Var den unga Piteåkvinnans död ett mord eller en olyckshändelse?
I dag väntas frågetecknen kring händelsen rätas ut när åklagarna väcker åtal mot den 51-årige man som misstänks för att ha mördat kvinnan.

Annons

Den 51-årige mannen åtalas misstänkt för mord. Av åklagarens stämningsansökan som lämnades in till Gällivare tingsrätt strax före klockan elva framgår att åklagarna inte valt att åtala manen för några andra brott.
Som bevisning åberopas förhör med åtta vittnen samt en del skriftlig bevisning, däribland den rättsmedicinska obduktionsrapporten som har stor betydelse i målet.Förutom anhöriga till den mördade kvinnan och den åtalade mannen kommer förhör att hållas med en kriminaltekniker som ska berätta om de iakttagelser och fynd han gjort vid sin undersökning. Bland de övriga vittnen som ska höras under rättegången finns bland annat en rättsläkare och en jaktkamrat till den åtalade. Han ska höras om den åtalades agerande vid älgjakten, då den 29-åriga kvinnan försvann.

Vid en presskonferens i Gällivare på måndagsförmiddagen konstaterade kammaråklagare Ulrika Schönbeck, förundersökningsledare, att den 51-årige mannen uppsåtligen berövat kvinnan livet genom att med ett jaktgevär skjuta henne dels i ryggen dels i huvudet.

Den misstänkte 51-åringen ska enligt åtalet ha fört bort kvinnan när hon fortfarande var vid livet. Han ska senare ha flyttat hennes kropp och bränt den på den nya platsen.
Under presskonferensen berättar Schönbeck att man vid rastplats 58 hittat en kula av kaliber 30 som överensstämmer med det vapen som den åtalade har.
Motivet till mordet är fortfarande oklart, säger Schönbeck.
– Det är till stora delar höljt i dunkel varför det här har hänt, och i synnerhet då det inledande skedet.

Den åtalade har erkänt att han har skjutit kvinnan, han minns åtminstone en gång och att det varit riktat mot kvinnans huvud.
Enligt åtalet har 51-åringen också upprepade gånger tillfogat kvinnan skador efter mycket kraftigt våld mot huvudet.

Den bevisning som åberopas är bland annat kvinnans blod och hår som har hittats i mannens bil. Man har även funnit spår av kvinnan vid mannens sommarstuga samt vid rastplatsen och på den kula som hittades där.
Det har i förundersökningen inte framkommit någonting som tyder på att de två känner varandra sedan tidigare.

Det finns enligt åklagarna inga misstankar om att 51-åringen haft en medhjälpare till brottet.
– Den tilltalade är mycket bestämd på den punkten, att ingen annan är inblandad.
Den handske som hittades på rastplatsen bar DNA från en kollega till 51-åringen. Den mannen är dock inte misstänkt för inblandning i mordet. Enligt åklagarna har handsken placerats där i efterhand, troligen flera veckor senare, troligen i syfte att försvåra utredningen. 51-åringen har sagt att han inte minns om han lagt handsken där.Under den långa polisutredningen har många förhör hållits med 51-åringen och han har lämnat olika versioner om händelsen. I det sista förhöret som hölls den 10 februari ställs hans tidigare uppgifter mot nya som lämnats av rättsläkaren om hur kvinnan avlidit. Rättsläkaren hävdar att kvinnan blivit skjuten med två skott, ett i ryggen och ett i huvudet.
Mannen har tidigare sagt att han endast avlossat ett skott mot kvinnans huvud men i det sista förhöret säger han att han inte vet om han skjutit ett eller två skott. Han får mängder av frågor om hur skottlossningen gått till men han har svårt för att redogöra hur han agerat.
Under förhöret berättar mannen att han siktat på bakhuvudet på den liggande kvinnan.
I de första förhören säger 51-åringen också att han slagit kvinnan i ansiktet med en hammare. I det sista tar mannen tillbaka uppgiften och säger att han inte slagit henne.
Han konfronteras med rättsläkarens påstående om att kvinnan slagits i ansiktet med trubbigt våld. Enligt åklagarna var ansiktet riktigt illa skadat.
– Nej, jag har inte slagit henne med något trubbigt föremål, säger han.

Leif Gustafsson, 51-åringens advokat, vid presskonferensen:
– Min klient vidhåller exakt sin tidigare version av vad som hänt. Han har inte ändrat någonting,
Han erkänner vållande till annans död, som har skett när han knuffade kvinnan så att hon skadades och avled.
Advokaten sade också att 51-åringen erkänner brott mot griftefrid.
– Det har skett genom att han skjutit två skott genom hennes kropp, flyttat den och bränt den.
Advokaten anser att åklagarens stämningsansökan visar prov på att man bara har lyssnat godtyckligt på mannens egen berättelse om vad som har hänt.
– Åklagarna väljer att lyssna till det som stöder deras teori om händelseförloppet, men väljer bort det som inte passar in.
Advokaten vill inte kommentera uppgifterna i obduktionsrapporten om att kvinnan kan ha levt när 51-åringen sköt mot hennes kropp. Men han säger att 51-åringen bestämt hävdar att hon var död.
TT: Hur kunde han veta det?
– Det får ni höra nästa måndag när rättegången börjar.
Den åtalade vädjade genom sin advokat vid presskonferensen om att medierna skulle respektera hans anhöriga.
– Enligt förundersökningen finns det ett vittne som har sett den 29-åriga kvinnans bil stå parkerad vid Stenbron utanför Gällivare när kvinnan och den åtalade stötte ihop, enligt hans version, framhöll Leif Gustafsson.
Advokaten överväger att kalla in det vittnet.

Mannen pressades i det sista förhöret om rättsläkarens påstående om att kvinnan levde när hon sköts.
– När jag tog ut kvinnan ur bilen levde hon inte. Det fanns inte ett liv i henne, säger han bestämt.
Av förhörsutskrifterna framgår att förhörsledaren blir allt mer irriterad i takt med att 51-åringen motsätter sig rättsläkarens slutsatser.
– Vem har orsakat kvinnans skador? undrar förhörsledaren.
– Ja, det kan ju inte vara någon annan än jag. Jag har inte slagit henne med något trubbigt föremål, svarar mannen.
Under utredningen har 51-åringen berättat om hur kastat kläder och sängkläder från sitt fritidshus som han besökt i samband med kvinnans död. Han har dock inte kunnat förklara varför han gjorde det.

Avsikten med besöka rastplats 58 var att lämna kvinnan där. På frågan varför han sköt henne svarar han ”jag vet inte. Kanske för att jag ville göra någonting med mig själv”.
Han förtydligar senare sitt svar med att säga att han funderade begå självmord. Som svar på frågan varför han sköt kvinnan och inte sig själv säger han att en bil passerade rastplatsen.
Han säger vidare att han inte förstår varför han sköt och att han inte ville att hon skulle dö.
Rättsläkarens slutsats är att kvinnan levde när han avlossade det första skottet mot ryggen. Det andra skottet, som träffade hennes huvud, var däremot dödande.

Åklagarna har valt att åtala 51-åringen för mord, men deras beskrivning av händelserna i stämningsansökan omfattar även flera andra brott som de anser att mannen är skyldig till, nämligen människorov, alternativt olaga frihetsberövande och brott mot griftefrid. Dessa brott har bakats in i gärningspåståendet för mord. Tingsrätten kan därmed teoretiskt även döma 51-åringen för dessa brott.
Kammaråklagare Ulrika Schönbeck berörde också detta vid måndagens presskonferens.
– Vi har valt att ta med allt straffrättsligt relevant handlande från den tilltalades sida, i den av oss genom utredning kända händelsekedjan, för att på så sätt ge rätten så fullständigt underlag för sin bedömning som möjligt, sade hon.
Advokat Leif Gustafsson är förvånad över åklagarens utformning av åtalet.
– Åklagarna har här valt att ha alternativa gärningspåståenden. De presenterar en bukett av alternativ. Domstolarna har sagt att så här får det inte gå till, utan åklagaren ska styrka ett gärningspåstående, sade han.

 

Mer läsning

Annons