Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I dag tog alla tillgångar slut

Den 19 augusti tog resurserna slut. Från nu fram till nyår lever befolkningen på planeten över de ekologiska tillgångarna.

På 8 månader är årsproduktionen av jordens resurser nu slut för i år. Och om alla människor på planeten skulle leva som vi svenskar skulle det behövas tre jordklot för att klara försörjningen.

Det är Världsnaturfonden som står vill åskådligöra att vi förbrukar resurserna i för hög takt och skickat ut ett pressmeddelande på Overshoot day, som dagen då tillgångarna tar slut kallas.

– Vår misshushållning med jordens naturresurser är en av våra största utmaningar och det handlar om både miljö och ekonomi. Det kan kännas hopplöst, men med politisk vilja går trenden att vända. Om vi verkligen får fart på omställningen mot ett resurseffektivt och hållbart samhälle går det att minska slöseriet med jordens resurser innan skadorna blir oöverskådliga, och omöjliga eller extremt kostsamma att åtgärda, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Lösningen på resursproblematiken är, enligt WWF, att byta till alternativa energikällor, förbättra hushållningen med jordens resurser och leva mer hållbart.