Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag får Le Clézio Nobelpriset – lyssna på hans text i "Afrikanen"!

/
  • Jean-Marie Gustave Le Clézio, från litterärt underbarn i Nice till romanförnyare och världsförfattare. I dag blir han tio miljoner kronor rikare när han tar emot 2008 års Nobelpris i litteratur.
  • På söndagskvällen gav Jean-Marie Gustave Le Clézio sin Nobelföreläsning i Börssalen i Stockholm. Hela föreläsningen finns att läsa på www.svenskaakademien.se.Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Annons
Ett genialt brushuvud, kallades han när han vid 23 års ålder slog igenom med romanen "Le Proces Verbal", som i svensk översättning skulle bli "Rapport om Adam".
I dag får han Nobelpriset i litteratur, Jean-Marie Gustave Le Clézio.
Alltjämt genial. Produktiv. En världsförfattare. Men brushuvud?
Tillsammans med författare som Michel Butor, Claude Simon, Nathalie Sarraute och Alain Robbe-Grillet – alla en generation äldre än Le Clézio – var han med och förnyade romankonsten i Frankrike på 60-talet.
Experimenterade, ifrågasatte, förändrade, förnyade.
Några av hans kolleger blev rätt svårtillgängliga när deras romaner saknade både intrig, huvudpersoner, tidsbegrepp, interpunktion etcetera.
Men Le Clézio skrev högst begripligt på en utsökt, ja sinnligt vacker prosa. Och under de 45 år som gått sedan debuten har han finslipat sitt språk, renskalat och polerat. Man kan nog säga, att Le Clézios senare romaner rent av är lättlästa.
Jag har nyligen lyssnat till Bonnier Audios ljudbok "Afrikanen" av Le Clézio i en inläsning av Krister Henriksson och jag måste säga, att det var länge sedan jag hörde en så utomordentligt bra inläsning av en roman, som redan är en klassiker.
Trollbunden lyssnar jag tre timmar i sträck på Krister Henrikssons lågmält säkra inläsning och njuter av varje nyansrik formulering i översättaren Ulla Bruncronas svenska språkdräkt.
"Afrikanen" är en kort roman, bara 90 sidor (Elisabeth Grates förlag). Den har undertiteln Porträtt av en far och det är författarens egen far som porträtteras.
Det finns någonting gastkramande i detta porträtt av en man, som av Andra världskriget skildes från sin familj och tillbringade 22 år av sitt liv som kringresande läkare i några av Västafrikas primitiva och av kolonialism förtryckta och utsugna regioner. När sonen i denna självbiografiskt präglade roman vid åtta års ålder för första gången träffar sin far är det närmast en chockartad upplevelse.
Faderns långvariga ensamhet, många motgångar och kraschade förhoppningar har gjort honom bitter och socialt omöjlig i efterkrigs-tidens Frankrike. Med sig bär han en instinktiv avsmak för det koloniala systemet och den entusiasm han en gång åkte ut med har förvandlats till ren sorg och besvikelse.
Men i all sin tvärhet, bitterhet och med alla sina koleriska utbrott över småsaker som går honom emot framstår han i Le Clézios skildring ändå som en ärlig och på sitt sätt storslagen karaktär, som blivit kväst av systemet och omständigheterna.
"Vad hade det blivit av mig om jag inte hade fått detta afrikanska liv i arv?", frågar sig Le Clézio. Förmodligen hade han väl inte redan i 20-års åldern haft den äventyrslust och vetgirighet som drev honom runt jorden och som bland annat fick honom att tillbringa fyra år bland Mexikos indianstammar.
Efter ett mer än fyra decennier långt författarskap med ett 30-tal utgivna böcker har han med den Nobelprisbelönande akademiens ord blivit "uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen".
J.M.G.Le Clézio har skrivit både romaner, noveller och essäer. Hittills finns 15 av Le Clézios böcker översatta till svenska.
I fjol kom "Revolutions", som på svenska fick titeln "Allt är vind", även det en roman med självbiografiska drag och tillbakablickar på släktens historia.
"Raga – att nalkas den osynliga kontinenten", är en slags reseskildring från Söderhavsöarna och har just kommit ut i Sverige.
Le Clézio är en produktiv författare och i hans hemland Frankrike har ytterligare en roman av honom nu kommit ut, "Ritournell de la faim", en skildring från Andra världskriget, som ännu inte är översatt till svenska.
En av hans kanske starkaste romaner är "Öken", där han skildrar nomadfolkens öden i norra Afrika, där de blir underkuvade av kolonialmakten.
Ett utomordentligt bra sätt att närma sig Le Clézios författarskap är att lyssna på ljudboken "Afrikanen" med Krister Henrikssons inläsning.
Den ger garanterat mersmak på detta spännande författarskap, som idag alltså belönas med Nobelpriset i litteratur.

Mer läsning

Annons