Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Brunflo har de buddhistiska munkarna hittat ro

Mitt i Brunflo, i den gamla läkarvillan, har fem buddhistiska munkar hittat ro. Sedan slutet på januari är huset ett buddhistiskt tempel öppet för alla att besöka, komma med frågor, lära sig mer om buddhismen eller gå en meditationskurs.

Annons

Det bor cirka 500 thailändare i Jämtland, cirka 200 av dessa bor i Östersundsområdet. En önskan att ha ett tempel i länet hade funnits länge då närmsta tempel fanns i Borlänge eller Fredrika. Därför bildades föreningen Wat Pah Sokjai. När föreningen var redo kunde de köpa den gamla villan i Brunflo, och munken Phra Patipat, tidigare verksam i Norge, kunde starta "Inre glädjens skogstempel". Nu bor fem buddhistiska munkar i templet och lever ett enkelt liv för att nå vägen till lycka och inre frid.

– Allas mål är att lyckas i livet. Men vilken väg ska man ta, vilken är egentligen vägen till lyckan? frågar munken Phra Athaphong Molen retoriskt och ger exempel på de som strävar och strävar efter mycket för att uppnå lycka i form av välstånd, fina hus och andra attribut, trots att vi vet att det är sådant som raseras snabbt.

Munkarna lever enligt Buddhas vägval och det innebär att de följer 227 levnadsregler. Fyra av dem är viktiga hörnstenar.

– Vi äter för att kroppen ska fungera, inte för att vi ska få begär av någon maträtt. Vi har de kläder vi har för att vi inte ska frysa. Vi har de inte för att det ska vara snyggt. Vi bor där vi bor för att vi ska ha tak över huvudet, inte för att det är en fin plats eller ett hus vi har strävat efter. Och vi tar mediciner bara när kroppen behöver det, för att den ska fungera och för att den inte ska göra ont, säger Phra Athaphong Molen.

Mat får de enligt reglerna bara äta mellan 06 på morgonen och 12 på dagen. Därefter är det bara dricka som gäller. Och maten måste de få som gåva, annars kan det uppfattas som om de har tagit maten. Så varje dag brukar någon av de thailändare som bor i närheten av Brunflo komma till templet med exempelvis ris, grönsaker, frukt och olika grytor.

Eftersom alla inte har möjlighet att komma till templet med matgåvor så kan de som vill passa på att lämna matgåvor när munkarna är ute på sin traditionsenliga dagliga promenad i samhället. Den tar de för att komma ut och dela glädje med andra människor och de gör sin lilla vandring oavsett tid på året och väderlek. Är det riktig kallt får de anpassa det traditionella orange-bruna klädstycket efter vädret.

– Det är inte så många här i Brunflo som känner till varför vi går runt, men vi går ändå. Och nu börjar fler och fler känna till det och det händer att vi får lite bröd i skålen vi bär med oss, säger Phra Athaphong.

Dagarna börjar klockan 06 för munkarna med en morgonbön. Klockan 10 håller de en ceremoni då de tackar för maten de får, de välsignar den och äter sedan dagens enda måltid. Klockan 18 håller de kvällsbön och där emellan mediterar de på olika sätt.

– Vi bor ju i ett hus som måste skötas för att fungera för nästa generation, så är det något som behöver göras så gör vi det.

Meditera kan man göra även när man jobbar, genom att fokusera och vara medvetande i tanken, förklarar han.

Det behöver heller inte vara tyst runt omkring munkarna när de mediterar. Lugnet finner de inom sig, oavsett om det är stökigt runt omkring.

– Man ska styra kroppen och tankarna, inte bli styrd av tanken eller kroppen, säger Phra Athaphong.

Templet i Brunflo är även öppet för allmänheten varje dag mellan 07 och 19. Många thailändare har templet som mötesplats och kommer regelbundet, men i takt med att allt fler känner till verksamheten har alla möjliga, oavsett religion och härkomst, börjat titta förbi.

– Det kan vara folk som är nyfikna, intresserade av meditation eller har en fråga eller ett problem de vill ha hjälp med, säger Phra Athaphong.

Varje fredagskväll håller de exempelvis meditationskurs för alla som är intresserade.

En av de som kommer regelbundet till templet är Yuohaporn Phonphithak från Östersund. Hon studerar till undersköterska och jobbar på ett äldreboende i Brunflo och är även med i föreningen som ordnar ceremonier och festligheter vid Wat Pah Sokjai-templet.

– Jag brukar komma hit för att lugna ner mig när jag är stressad. Det hjälper mig att slappna av, säger hon.