Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Börtnan räds ingen lite kyla

Kallast i Sverige. Det är ett omnämnande som Börnanborna är vana att höra.

Och det ser ut som de kommande veckorna inte blir något undantag.

Vintern, och därmed minusgraderna, verkar ha kommit för att stanna. Det är nu ett par veckor sedan de jämtländska termometrarna orkade sig över nollsträcket – och den kommande perioden ser ut att fortsätta på samma sätt.

Enligt SMHI:s prognoser kommer temperaturen i länet att ligga mellan minus fyra och minus 21 grader de kommande nio dagarna. Nederbörden verkar däremot lysa med sin frånvaro.

Ett samhälle som är vant vid låga temperaturer är byn Börtnan, omkring fyra mil väster som Åsarna. Byn är rikskänd för att ofta pryda listan över de kallaste dygnstemperaturerna i landet.

– Trots att byn är rätt liten har de flesta som jag träffar utanför länet hört talas om Börtnan och associerar byn med kyla, säger Emma Hennebo, som bor i Börtnan och som mest upplevt kring 42 minusgrader.

Vid vägskyltarna som välkomnar besökare till byn står ryktet om den lilla byn verkligen skrivet på pränt; ”Välkommen till Börtnan – kallast i landet”. Och enligt de kommande dagarnas prognoskartor är det inte omöjligt att Börtnan ännu en gång hamnar på listan över de kallaste platserna i Sverige.

Men det hindrar inte Börtnanborna från att gå ut.

– Jag måste mata djuren även om det är kallt och då finns det inget annat sätt än att sticka ut näsan genom dörren, säger Bo Lorén.

– Det är bara att klä på sig så går det bra, fortsätter han.