Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I år kan jeansen se ut hur som helst

/
  • Vårens hetaste jeans, enligt personalen på JC, är från vänster bland annat snowwashen från Crocker i tjejmodellen 320, killmodellerna Iggy från Tiger och Nudies Big Bengt.
  • Linda Hansson håller i ett par lappade jeans i modellen Legsley. ”Färdigslitna jeans blir inte sämre för att man använder dem. Tvärtom blir de bara finare”, säger Linda Hansson.  Foto: Håkan Luthman
  • Fortfarande är det Levis klassiska 501:or som säljer överlägset bäst på Gabriel.
  • Dennis Jerand älskar jeans djupt och innerligt. Trots det tycker han att killar gör bäst i att hålla sig långt ifrån shortsen när värmen kommer.”Satsa på ett par chinos i stället och rulla upp dem. De är mjuka och behagliga”, säger han.
  • Det är väldigt mycket trasiga och smutsiga jeans ute i butikerna just nu. Men på Do It slår man gärna ett slag för stilrena tjejmodellen Emmy Eco stretch från Filippa K.
  • På Bik Bok handlar mycket om jeans just nu. Kedjan har nyligen lanserat sitt eget märke Never Denim. De två första modellerna från vänster heter Legsley och är en stuprörsmodell. De andra två är olika tvättar i modellen Park side. ”Park side är sänkt i grenen och inte så låga i midjan. De passar alla tjejer som vill ha en lite coolare, slappare stil”, säger Linda Hansson.

De kan vara trasiga, utsvängda, smutsiga, ljusa eller mörka. I vår är alla jeansmodeller rätt. Så varför inte satsa på en snowwash, A-pant eller kneepatch?
I Östersund tror man att tjejerna som vanligt kommer att vara modigare än killarna när det kommer till att ta till sig nyheterna.
– Killarna i Östersund är två år efter tjejerna, säger Emma Widegren.

Annons

Blåjeansen har alltid varit älskade och går aldrig ur tiden. I år råder rena rama denimfebern, materialet återfinns i allt från byxor, jackor och klänningar till väskor och kjolar. Och i år kan jeansen faktiskt se ut hur som helt. Trivs man bäst i baggy ska man satsa på det och känner man sig snyggast i ett par tighta stuprör ska man inte tveka att kränga på sig ett par.

– Jeansmodet blir bredare och bredare hela tiden. Det som märks tydligt i vår är att tvättarna blivit ljusare. Tidigare år har de varit mörka även till våren, säger Dennis Jerand, butiksbiträde på Garbriel.

Han tar fram ett par ljusa jeans i killmodellen Iggy från märket Tiger.

– Det här tycker jag är en sjukt grym tvätt. Annars föredrar jag faktiskt mörka jeans. En jeansälskare vill helst slita dem själv, säger han.

Även på Do It tycker man att det är kul att alla kan hitta sin stil i jeansmodet just nu. Inga-Lill Julander säger att de har valt att inte satsa så mycket på det mest trendiga som trasiga modeller och smutstvättar. Det finns ett stort behov av det lite mer klassiska också.

Som exempel visar hon Filippa K:s tjejmodell Emmy Eco stretch, som är en aning högre i midjan och har bootcut, som är tillbaka med besked.

– Den här modellen passar alla åldrar och har inte så mycket detaljer. Stilrent men ändå tufft, slår hon fast.

På Bik Bok frossar man däremot gärna i detaljer och extravaganta slitningar. Klädkedjan har nyligen lanserat sitt eget jeansmärke Never Denim och har råkoll på jeansmodet världen över.

– På modevisningarna kan man se hur designers jobbat med jeansen och nästan spränger alla gränser i jakten på detaljer, säger Linda Hansson och håller upp modellen Park Side som troligen har fått sig ett rejält bad i klorin.

Mycket av dagens denimmode kommer igen från det glada 80-talet, det är kilar, lappar hål och så kallade stentvättar.

– Det är klart att har man redan varit med om det en vända så kanske man känner sig en aning skeptisk. Men jag tycker det är jättecoolt, säger Linda.

På JC har man precis fått en sprillans ny snowwash-kollektion från Crocker. Emma Widegren berättar att de också kommer att få in fler både ljusa och skitiga modeller.

– Personligen är jag mer för det lite mer trasiga just nu. Det är kul med något nytt. Kombinera med något enkelt som ett par snygga pumps och en oversize t-shirt och låt jeansen sticka ut, tipsar hon.

Emma tror att vi kommer att få se många Östersundstjejer i de senaste nyheterna i sommar. Det manliga könet är däremot trögare. Det är de överallt, men det märks kanske ännu tydligare i en småstad, menar hon.

– Det kommer att dröja länge innan de sätter på sig de mest skitiga tvättarna. Killarna i Östersund ligger två år efter i jeansmodet, säger Emma Widegren och ler.

För de killar som ändå är ute efter något nytt har det kommit in en helt ny supertight modell från Nudie, som Robin Ejnebrand gärna vill slå ett slag för. Den har lite högre midja och är väldigt lös upptill, vilket skapar många valmöjligheter. Drar man upp dem i midjan kommer fickorna högt á la 50-talsstil. Väljer man i stället att dra ner dem får man en lös, men ändå smal passform.

– Den känns ny och spännande. Kanske för många yngre killar som tröttnat på stuprören. Men den passar givetvis alla snubbar som vill ha en bra passform, säger Robin.

063-15 55 28 mops@ltz.se

Mer läsning

Annons