Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I år får Vinterlands besökare styra historien själva

/
  • Platsen är Näsgården, året 1895. Fru Karlsson (Anette Nordin) och Fru Hjelte (Mikaela Gustafsson) har delade meningar om hur man bäst hjälper en fattig torparfamilj som inte har råd med begravningen av sitt barn.
  • ”Slädfärder är alltid uppskattade av besökarna på Vinterland”, berättar Torgärd Notelid. Nordsvensken Una  som drar släden är en trotjänare med 27 år på nacken och kusken  i vargskinnspäls heter Örjan Ström.
  • Lisbeth Sunnergren gestaltar en bestämd ordförande i fattigvårdsstyrelsen.
  • När förhandstittande mediarepresentanter och Jamtliantikvarien Torgärd Notelid  får rösta blir det grönt för en insamling.  till Anderssons.

Vem ska hjälpa Anderssons med svepning och kista till deras döda barn? Fattigvården? Logen Lyran? Eller ska de få klara sig utan hjälp?
De som deltar i Jamtli Vinterlands historievandringar får vara med och bestämma.

Annons

Under fyra helger i mars pågår rollspel i Jamtlis gårdar. Deltar man i den guidade historievandringen mellan gårdarna får man vara med och styra rollspelen. Med ett rödgrönt kort i handen får man välja väg åt Vinterlands invånare, styra deras livsöden.

Historia inte är någonting som ”bara blir”. Historia är något som vi skapar, var och en av oss, i varje ögonblick. Det är temat för Jamtliutställningen ”Skapa din egen historia”, som öppnas på söndag, och det går alltså också igen i historievandringarna på Vinterland, som slår upp portarna samma dag.

– Vi vill presentera olika moraliska dilemman som får folk att engagera sig och tänka till, säger Lisbeth Sunnergren, som är dramapedagog och arbetsledare på Jamtli.

När LT provgår en historievandring är det hon som tar emot i Näsgården anno 1895. Vi hamnar mitt i ett improviserat möte, sammankallat av logen Lyran. Man oroar sig för elvabarnsfamiljen Andersson i det närbelägna torpet. Pappan ligger skadad efter en olycka i skogen. Yngsta barnet har dött, och familjen har inte råd att ge det en kristlig begravning. Nykteristerna vill starta en insamling för att hjälpa dem.

Fru Karlsson (Anette Nordin) ömmar för torparna och stöttar idén om en insamling. Fru Hjelte (Mikaela Gustafsson) tycker att man får skylla sig själv om man skaffar elva barn och att de inte ska få några allmosor utan hellre arbete så de själva kan tjäna ihop vad som behövs. Och fattigvårdsstyrelsens ordförande (Lisbeth Sunnergren) sveper in genom dörren och deklarerar att insamlingar strider mot lagar och förordningar, det är minsann fattigvårdsstyrelsens sak att avgöra om Anderssons ska ha någon hjälp.

Så får vi från media rösta, och fyra gröna kort åker upp i luften. Klart det ska samlas in pengar, tycker vi.

– Den reaktionen var väl ganska väntad, säger Lisbeth Sunnergren. Men det vore förstås bra om andra sidan vinner ibland, annars får vi ju inte spela upp det andra scenariot...

Det är sjunde året i rad som Jamtli historieland vaknar till liv i vinterskrud under namnet Vinterland.

– Vi har provat oss fram när det gäller öppethållande och aktiviteter, och i år fastnade vi för att satsa ordentligt under fyra helger. För första året kommer nästan alla gårdar på området att vara öppna under lördag-söndag, säger avdelningschefen Torgärd Notelid.

Men även under vardagarna däremellan kommer det att finnas Vinterlandsaktiviteter.

Vecka 10 är det sportlovskul med Storsjöodjurstema, vecka 11 öppet hus-dagar för förskolegrupper. Och tre vardagar per vecka serverar restaurang Hov historielunch med spännande föredrag.

Foto: Ulrika Andersson

Mer läsning

Annons