Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyveln, fräsen och kaffetermosen är snickaren Jannes bästa medicin

Ett amputerat ben efter ett brustet åderbråck, prostatacancer, hjärnhinneblödningar och annat elände har inte hindrat Jan Carlsson, 74, Brunflo. Han jobbar i dag vidare i det varav hans hjärta varit fyllt de senaste 62 åren, nämligen Carlssons snickeri, Fanbyn, norr om Gällö.

– Jag har haft ett yrke som alltid varit roligt och som jag aldrig varit less på.

– Det är roligare att vara konsult här än att ligga hemma och vara sjuk.

– Rikten, planhyveln, fräsen och kaffetermosen är bästa medicinen.

Snickeriet i Fanbyn ägs i dag av Dick Karlsson, Östersund, som sedan ett år tillbaka driver företaget. De arbetsdagar som inte Jan åker till Fanbyn för att som Dicks dagaman stå vid maskinerna och bry sig är lätt räknade.

Snickeriet i Fanbyn startades efter kriget av Jans far Ville, som under kriget mest fick ägna företaget åt att vara klyveri för gengasved, något som lillspolingen Jan givetvis deltog i.

1949, sedan han som 14-åring gått och läst och konfirmerats och därmed blivit vuxen anställdes Jan av sin far i rörelsen. Jan övertog 1970 Carlssons snickeri som hade måttbeställda fönster som specialitet.

Ville Carlsson gick ur tiden 1987 och tre år därefter nappade Jan på erbjudande om fast anställning i Tandsbyns snickeri hos numera framlidne Sune Karlsson och där han jobbade kvar fram till sin pensionering.

Fanbysnickeriet har dock alltid funnits för Jan och fram till i fjol har han efter sin pensionering gjort korta inhopp i snickeriet mest bara för att maskinerna inte skulle becka ihop.

Dick Karlsson, 65, har som mest drivit snickeri med 11 anställda i Leksand i Dalarna och har liksom Jan Carlsson älskat snickerihanteringen mer än det mesta här i världen.

– Att ha en massa anställda leder till att man mera sitter vid telefonen än sysslar med snickeri.

– Det är så här det ska se ut, säger Dick och visar på det behagliga antalet personer i verkstaden som är inrymd det numera anrika huset vid Sundsjöns strand.

– Finare pensionärsterapi än så här kan man inte få, säger Dick, varvid Jan ivrigt nickar och håller med.

Det var så sant:

Dick håller på att bygga fikarum i huset.