Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Hyresvärden struntar i allt utom hyran”

Hyresvärden struntar i hus och hyresgäster. De boende får dras med vattenskador och mögel och betalar hyran direkt till Hyresgästföreningen för att åtminstone få värme.

"Bytorpshuset" i Hammerdal är ett k-märkt trähus från början av 1900-talet. Det innehåller flera lägenheter med högt i tak, snickarglädje, praktfulla kakelugnar och rejält med utrymme. Som man kan förstå är det ett populärt hyreshus bland bostadssökande.

För fyra år sedan bytte huset ägare, när det såldes till företaget Master Bob Collection AB. Personerna bakom företaget var Robert Nebel och Johan Stendahl, båda bosatta i Stockholm. Robert Nebel sålde huset till Johan Stendahl för ett halvår sedan, och sedan dess har det varit stora problem för hyresgästerna, eftersom Johan Stendahl aldrig betalar sina leverantörer:

– Han lovar och lovar, men det händer aldrig någonting, säger Jimmy Edström.

Hyresgästerna måste sätta ut burkar i fönstren under våren. När isen smälter trycks plåttaket upp och vattnet rinner in. Jimmy visar hur fönsterbrädorna sväller av fukten, och spricker. Toaletterna är lösa och läcker. Sågspånsisoleringen har delvis försvunnit i väggarna:

– När det är riktigt kallt ser vi spikskallarna på insidan, med frost på.

Jimmy Edström bor med fru och barn i en av lägenheterna. Han upptäckte att golvet i duschutrymmet sviktade. Grannen under kom och berättade att det droppade vatten från hans tak:

– Johan Stendahl kom faktiskt hit, tillsammans med två estländare för att reparera, de la råspontvirke i botten, blötfix direkt på det och sedan våtrumsmatta ovanpå. Hon grannen kletade de silikon på taket och målade över.

Ing-Mari Eriksson bor också i huset med sin familj. Liksom Jimmy oroar hon sig för att huset förfaller mer och mer:

– Vi trivs ju här och vill bo kvar. Men flera har flyttat härifrån eftersom de tröttnat.

Företag vägrar att leverera på grund av obetalda fakturor. Eon hotar att stänga av strömmen. Pelletsleverantören vill inte leverera mera.

I tvättstugan ramlar putsen av väggarna och där den har släppt finns angrepp av svartmögel:

– När det regnar kommer det in vatten vid grunden.

Pelletsbrännaren går dygnet runt, sommar som vinter, berättar Jimmy. Det beror på att den är underdimensionerad, och därför krånglar den också för jämnan. Reparationskostnaderna för brännaren överstiger vad en ny brännare, med tillräcklig kapacitet, skulle kosta.

För att rädda situationen har husets hyresgäster därför under de senaste månaderna betalat in sin hyra direkt till Hyresgästföreningen, som ser till att pengarna används till att betala de nödvändigaste uppvärmningskostnaderna och deras advokat försöker också hitta någon som kan förvalta fastigheten. Och hyresvärden bryr sig till viss del:

– Stendahl har ringt flera gånger och påpekat att vi inte betalat hyran.

Och nu är pelletsförrådet snart tomt igen. Annat som hyresgästerna oroar sig för är kostnaderna för vattnet, snöröjningen och sophämtningen:

– Vi vet ju inte om de har fått betalt.