Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresrätter i centrala Östersund kan bli bostadsrätter

Diös undersöker intresset av att ombilda ett hundratal hyresrätter till bostadsrätter i centrala Östersund.

Fastighetsbolaget Diös har skickat ut ett brev till 140-150 hyresgäster för att se om det finns ett intresse att ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Lägenheterna finns i fastigheterna Borgmästaren 4, Lutfisken 2,4,5, 9, Staben 6 och Skogsskiftet 5.

– Vi har även fått förfrågan från hyresgästerna där de själva uttryckt en sådan önskan, säger Rolf Larsson, ekonomichef Diös

Intresseanmälan från Diös skickades ut under hösten och enligt Rolf Larsson är det för tidigt att veta om det blir något ombildande redan nu.

Den 9 december hölls ett informationsmöte där hyresgästerna fick utförlig information om hur ett ombildande går till, som att 75 procent av de boende måste tacka ja och att det därefter startas en förening som köper fastigheten.

Diös har tidigare ombildat två hyresfastigheter under 2008 och 2009. Då handlade det om fastigheterna Solögat, korsningen Stuguvägen/Krondikesvägen samt Byalaget, Karlslundsvägen/Genvägen.

– Det föll väl ut, säger Rolf Larsson.

Under våren kan det bli aktuellt med ytterligare möten med hyresgästerna berättar Christer Sundin, vd Diös.

– Fördelarna med att äga sitt boende är att man får lägre månadskostnader eftersom man kan göra ränteavdrag. Sedan kan man också vara med om en värdeökning. Men det är helt upp till de boende att ta ställning, säger han.

Om det blir ett blir ett ombildande gynnar det också Diös, som äger fastigheter norr om Dalälven till ett värde av 12 miljarder kronor.

– Ja, vi för vår del är det bra att få loss få loss kapital, så både hyresgästerna och vi kan göra en bra affär, säger Christer Sundin.