Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyresgäster berörs i Toboholm Fastigheters konkurs

Åtta månader höll det innan konkursen. Nu ska fastigheterna säljas, säger konkursförvaltaren:

– Vi försöker hålla fastigheterna igång till dess så att alla kan bo kvar.

Länstidningen har i flera artiklar berättat om turerna kring de fastigheter som ägs av Toboholm Fastigheter AB, och om hyresgästernas problem med hyresvärden Johan Stendahl.

Stockholms Tingsrätt har nu försatt Toboholm Fastigheter AB i konkurs. Antalet betalningsanmärkningar hade vid konkursen hunnit öka till 74 stycken, och bolaget blivit föremål för sex mål hos Kronofogdemyndigheten.

Konkursen berör arton hyresfastigheter, varav tre finns i Jämtlands län: Hammerdal 3:5, Bräcke 5:7 och Myckelgård 7:4. Konkursförvaltaren Bertil Wingqvist från Aberstens advokatbyrå hoppas kunna hålla hyresgästerna skadeslösa:

– Vi har informerat dem om att vi håller fastigheterna igång så att alla kan bo kvar så länge.

Under nästa vecka besöker Bertil Wingqvist Jämtland för att på plats bedöma fastigheterna och träffa hyresgästerna.

– Sedan kommer vi att annonsera ut alla fastigheter och sälja dem till högstbjudande. Intressenter är välkomna att höra av sig redan nu.

Affären ska kunna genomföras snabbt och utan större dramatik, tror konkursförvaltaren:

– Det är bara hyresvärden som skapat rubriker över landet.

En av hyresgästerna i Hammerdal, Jimmy Edström, säger att det hela har gått väldigt fort:

– Johan Stendahl ringde och sa att han skulle komma och sätta in braskaminer i alla lägenheter. Bara ett par dagar senare ringde konkursförvaltaren och meddelade att bolaget hade gått i konkurs.

Robert Nebel, som tidigare sålde Toboholm Fastigheter AB till Stendahl, "för att bli av med problemet Stendahl", har just fått vetskap om konkursen och kan ännu inte säga om han kommer att lägga ett bud för att återta fastigheterna:

– Frågan är för tidigt väckt.

Han förvånas inte över konkursen, men trodde att det skulle dröja längre:

– Det är otroligt att han redan på åtta månader lyckats förstöra så mycket.

Johan Stendahl, som hittills varit osynlig i bolagen, har i dagarna gått in som styrelseordförande i Karlskronan AB, det bolag som han själv har hävdat äger alla fastigheterna. Men kontrollen visar att dessa ligger kvar hos Toboholm och följer med i konkursen, utom kanske fastigheten i Bräcke.

Robert Nebel påpekar nämligen att han sedan länge äger fastigheten i Bräcke:

– Jag har betalat köpeskillingen men förvägrats att få lagfart.

Han berättar att ärendet därför har blivit rättssak, men att Johan Stendahl på alla sätt har förhalat det. Nebels första åtgärd kommer nu att bli en kontakt med konkursförvaltaren för att höra om denne kommer att träda in i målet. Han känner sig inte särskilt orolig över att fastigheten ska "försvinna" i konkursen:

– Jag har inte helt tappat tron på rättvisan. Hur jag ska ställa mig till de andra fastigheterna är mycket avhängigt hur det går med den i Bräcke.

Länstidningen har sökt Johan Stendahl, men inte lyckats nå honom.