Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyr ett friluftsplagg i Åre

I fredags var det premiär för Emelie Lundkvist och Magnus Sellbergs butik "Rent a plagg" i centrala Åre, där friluftsintresserade kan hyra sina skid- och friluftskläder.

– Slit och slängsamhället funkar inte och vi vill också underlätta för människor som inte har råd att köpa dyra fritidskläder så att de kan åka på fjällsemester, säger Magnus Sellberg.

Paret Lundkvist - Sellberg flyttade upp till Åre från Stockholm sommaren 2012 och anledningen var närheten till fjällvärlden.

– Vi åker mycket skidor på vintern och deltar även i en del maratonlopp, så vi gillar att vara utomhus så mycket vi kan, säger Emelie som är utbildad projektledare inom event. Magnus studerar till ekoentreprenör för hållbar utveckling vid Mittuniversitetet som i korthet handlar om hur man kan hjälpa företag med hållbar utveckling och miljötänk.

Emelie berättar om hur Magnus och hennes affärsidé kom till:

– Vi stod i liftkön och tittade på vad folk hade på sig och insåg att en del hade rätt opraktiska kläder. Med bra kläder blir upplevelsen av fjällvärlden mer positiv.

Som av en händelse utlystes också en nationell affärsidétävling av Re:think Landsbygd.

– Det gjorde att vi fick en anledning att tänka ut vårt koncept noga. Vi fick även hjälp av Ida Asp vid Mid Sweden Science Park som blev vårt bollplank, säger Emelie.

Emelie och Magnus vann tävlingen och kammade hem priset på 50 000 kronor som de valt att använda placera i företaget.

För Emelie och Magnus är det också viktigt att veta hur de kläder de hyr ut har tillverkats och de vill på sikt också knyta till sig lokala klädföretag.

– Klädföretagen måste ta ett miljömässigt och socialt hållbart ansvar. Det är jätteviktigt, säger Emelie.

Vilka är er målgrupp?

– Studenter, barnfamiljer, utländska turister, företagare, ja de flesta som inte vill tumma på kvaliteten. En barnfamilj kan spara många tusenlappar om det i stället för att köpa nya vinterkläder hyr av oss, säger Emelie.

Emelie och Magnus sköter all tvätt efter uthyrningen och kommer även att erbjuda tvätt av dunjackor och sportkläder till intresserade.