Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyllad ungdomsbok ska bli film

Mikael Engströms hyllade ungdomsbok ”Isdraken” är på väg att bli film. En pilotversion är just nu under inspelning i Norrbotten.

Annons

”Isdraken” kom ut år 2007 och nominerades samma år till Augustpriset.

Den handlar om elvaårige Mik som bor med sin alkoholiserade pappa och storebror tills han blir omhändertagen av socialen.

Helst vill han bo hos sin faster i Norrland, men i stället placeras han i fosterfamilj.

– Det som gör boken lämpad att filmas är att det är en äventyrsberättelse, säger Mikael Engström som byggt boken kring sina egna barndomsupplevelser.

Mik är en pojke som är väldigt utsatt. Men boken handlar inte om det utan om äventyret, om hur han tar sig ur situationerna på egen hand. Det är som en fantasyberättelse utan fantasy; man skulle lätt kunna byta ut de riktiga människorna, goda och onda, mot Gandalf och orcher.

Mikael Engström som också skrev boken som låg till grund för 2001 års julkalender ”Kaspar i Nudådalen” är själv inte inblandad i filmmanuset.

– Jag är glad att slippa det. Jag märkte med julkalendern att en filmatisering alltid gör våld på historien. Då är det bättre att ta pengarna och sticka. Jag tycker om både producenten och regissören, men det är säkrast att hålla sig undan.

För manus står i stället Petra Revenue, som nyligen regidebuterade med ”Karaokekungen”. Regissör är Martin Högdahl. Pilotfilmen ska användas som försäljningsargument till potentiella finansiärer. Det är alltså inte helt klart att långfilmen blir av.