Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hyckleri om Ukraina

Annons

Här i Sverige fördömer nu alla politiker, med rätta, det politiska våldet. Men det politiska våldet på Majdan i Kiev, som ledde till att den demokratiskt valde presidenten störtades kritiserar man inte utan till och med backar upp, eftersom det passar det som är ideologiskt och politiskt korrekt i Sverige och väst. Vilket hyckleri av dessa goda demokrater!

I Ukraina kan det se ut som en kamp främst mellan öst och väst och ett återupplivande av kalla kriget. Och det en viktig aspekt av konflikten, men inte hela historien. Västmakterna och deras spjutspets Nato försöker ständigt knapra in på Rysslands gamla intresseområden, inte utan framgång i Östeuropa. Därför har de på olika sätt med agenter, pengar och politiker intrigerat mot Janukovytjregimen. USA-senatorn John McCain hade möte med Svobodas fascistiske ledare Oleh Tyahnybok.

Ukraina är ett djupt splittrat land. I den västra delen kastar liberaler blickar på EU och tror att ett medlemskap skulle ge ett rejält lyft för landet, medan ultranationalisterna har en stark nationalistisk agenda. De är inte intresserade av EU. Östra Ukraina däremot har en rysk kultur och starkt ekonomiskt samarbete med Ryssland. Där inser man att avtalet med EU, skulle betyda stor skada för dess näringsliv.

Protesterna på Majdan togs över av ultranationalister från Svoboda och Pravy Sektor, extremhögern, som i februari beväpnade sig och började skjuta skarpt mot polisen. Detta ledde till den väpnade konflikten där 20 poliser och 70 aktivister dödades. Tvärt emot den vinklade bild som vanligen presenterades i västmedia, var det ultranationalister och fascister som orsakade den katastrofala upptrappningen av konflikten.

Västra Ukraina har en förskräckande historia då de tyska nazisterna ockuperade landet och lokala fascister hjälpte nazisterna att göra sig av med judar. Svoboda, som från början kallat sig Ukrainas Nationalsocialistiska parti, med Hitlerhälsningar och Waffen SS:s symbol Vargfällan (eller varghaken) bär vidare på dessa traditioner och opinioner och har gjort hätska uttalanden om judar. Deras ledare Olek Tyahnybok har uppmanat till kamp mot den Moskva-Judiska Maffian och annat avskum som vill ta över Ukraina. Svoboda fick 58 procent i senaste valet i Ivano-Frankivsk Oblast. Nu sitter deras fyra representanter i regeringen tom som vice premiärminister.

Viktor Janukovitj och hans regim var korrumperad (vilket mycket tycks vara i Ukraina). Han hade säkert förlorat valet nästa år, men huliganerna på Majdan kunde inte avvakta en demokratisk process för att avsätta honom. Var detta värt 100 människoliv? vill jag fråga Carl Bildt som frenetiskt stöttat gatans parlament.

Alf Ronnby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel