Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Huvudmisstänkt i den stora knarkhärvan försatt på fri fot

I bilen färdades tre personer och ett stort parti narkotika transporterades. Men ska samtliga dömas sedan polisen slagit till mot bilen?

Frågan ställdes på sin spets i det pågående narkotikamålet i Östersunds tingsrätt i går.

En av de huvudmisstänkta som färdades i bilen med narkotikapartiet är en 30-årig man från Stockholmstrakten. Han släpptes före lunch och försattes omedelbart på fri fot.

Ingen dom har ännu fallit i målet men frisläppandet kan vara en indikation på hur domstolen ser på misstankarna mot 30-åringen.

Han var huvudåtalad tillsammans med ytterligare två personer för grovt narkotikabrott. De åkte tillsammans i en bil som polisen stoppade och nästan ett halvt kilo amfetamin påträffades.

En 27-åring hade partiet på sig i bilen och han har tagit på sig alltsammans.

Åklagare Anna Uddenberg redogjorde för att männen åkte till Stockolm där partiet införskaffades och transporterades i bilen till Östersund.

Genom avlyssning kunde polisen följa samtal mellan främst två av de inblandade: 27-åringen från Gävle och en 29-årig bosatt i Östersund. 30-åringen förekommer däremot bara i ett avlyssnat samtal av 18 framlagda och då med sin flickvän.

– Avlyssningen är viktig bevisning. Samtalen ledde till att vi kunde ta narkotikapartiet när polisen stoppade bilen på väg tillbaka från Stockholm, konstaterade åklagare Anna Uddenberg när hon sammanfattade amfetamindelen.

En försvårande omständighet är enligt åklagaren att männen gjorde resan tillsammans och att avlyssningen visar att narkotikaköp planeras och genomförs. Att männen hade olika förklaringar till Stockholmsresan, sedan de åkt fast, anses visa hur de försökt slingra sig ur misstankarna efteråt.

Den 27-åring som hade amfetaminpartiet på sig i bilen är fortfarande misstänkt och är fortsatt häktad tills domen faller. Det gäller även 29-åringen. Åklagaren yrkade på upp till tre års fängelse för 27-åringen.

Advokat Johan Sterner ifrågasatte om det verkligen går att koppla 30-åringen till amfetaminpartiet oavsett var det förvarades i bilen. Det fanns heller inga tecken på uppdelning av partiet mellan de tre i bilen och inga besvärande uppgifter från telefonavlyssningen mot 30-åringen.

– Att en person i bilen har ett amfetaminparti på sig är det tillräckligt för att fälla 30-åringen? undrade advokaten.

– För mig luktar det kollektiv bestraffning; om man är tillräckligt nära ett brott ska man dömas. Så fungerar det inte i Sverige, fortsatte Johan Sterner och begärde att 30-åringen skulle släppas.

Efter enskild överläggning beslutade tingsrätten att omedelbart försätta 30-åringen på fri fot. Personal från Kriminalvården låste upp handfängslet och han gick ut som en fri man strax före lunch.

Rättegången fortsätter i dag med fokus på 2,75 kilo hasch som knyts till 29-åringen och en 35-årig man i Östersund som sålde hasch till köpare i ”gatuledet”.