Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Huvudlöst beslut av landstinget

Annons

Det flesta är överens om att resursoptimering är en av vår tids viktigaste framgångsfaktorer. Det gäller inte minst i utvecklingsarbetet av regioner. Skall Jämtland lyckas med sin föresats att inte bara överleva utan blomstra och utvecklas handlar det väldigt mycket om att använda de resurser som finns på ett klokt och effektivt sätt.

Jämtlands läns landstings nyligen gjorda upphandling av livsmedel är ett exempel på den absoluta motsatsen. Kontraproduktivt och huvudlöst.

Den besparing som landstinget gör genom att inte anta Pelle&Lisas, Milkos och Rödöpotatis anbud utan att i stället välja företag utanför länet ligger i storleksordningen 150000 kronor per år. Genom detta beslut försvinner med automatik ett antal arbetstillfällen i länet. Redan vid tio förlorade arbetstillfällen går landstinget miste om skatteintäkter på 250000 kronor per år.

Varför blir det så här? Det finns två möjligheter, antingen handlar det om av politiker dåligt formulerade krav eller om tjänstemän som tillämpar givna krav utan eftertanke. Hur som helst blir konsekvensen av denna brist på kompetens förödande.

Naturligtvis är det enkelt för kommuner och landsting att handla bara på pris med hänvisning till ”Lagen om offentlig upphandlig”. I dag vet vi att det är fullt möjligt att styra över inköpen till lokala alternativ utan att för den skull bryta mot lagen. Man behöver inte välja lägsta pris, däremot måste man välja lägsta pris bland de anbudsgivare som uppfyller uppställda krav. Ställ rätt krav! Saknar landstinget denna kompetens kan vi tipsa om LRF:s skrift ”Ställ krav, upphandling av livsmedel i offentlig sektor”.

Jämtlands läns landsting har många arbetsområden, ett av dem är landsbygdsutveckling. Tydligen är detta en rent teoretisk verksamhet. Det nu tagna beslutet leder absolut inte till landsbygdsutveckling, utan bidrar snarare till landskapsavveckling.

Håkan Nilsson

Ordförande LRF Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel