Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husvagnsliv på vintern – kraftig ökning i länet

Vintercampingen ökar i hela länet. Tre campingar som LT kontaktat är fullbokade. Modernare husvagnar och ett billigare alternativ verkar vara svaret på varför vi vintercampar allt mer.

Annons

Vintercampingen blir allt mer populär. Vemdalens camping har i nuläget 100 platser, men håller på att bygga ut 22 platser som ska vara klara i november och 28 platser till planeras till hösten. 60 ekipage står i kö till nästa säsong.

– Det är ett billigare sätt att åka till fjällen. Skulle man inte trivas på ett ställe kan man flytta sig till flytta till ett annat, säger Pernilla Åslund som har drivit Vemdalens camping i fem och ett halvt år.

Hon tror också att ökningen på Vemdalens camping beror på att campingen i Björnrike lades ner i våras.

– Vi har både svenska och europeiska gäster. Mer än hälften av våra gäster har varit med från jag startade, det är roligt att de kommer år efter. Vi får ungefär tio nya ekipage varje år och tio försvinner, säger hon.

På campingen i Höglekardalens semesterby i Bydalen finns det plats för 140 husvagnar och även de har fullbokat varje år.

– Vi har ett femtiotal som står i kö efter plats, säger Håkan Öman som jobbar i bokningen.

Men här har man inte plats för att bygga fler platser.

– Vi kommer snarare att minska antalet platser, men göra dem större. Vagnarna har blivit större och så finns det krav på större platser ur brandsäkerhetssynpunkt, säger han.

Även Håkan Öman tror att allt fler väljer att vintercampa för att det är billigare än att bo i stuga.

– Om man köper en husvagn vill man nog utnyttja den även vintertid. Sen har de blivit modernare och många har en träkur utanför vagnen som blir som ett extrarum, säger han.

Orvar Wikström öppnade Camp Duved 2005 och han har märkt en stadig ökning av vintergästerna.

– Man märker att turismen ökar på. I år är det första året som vi har fullbokat och till nästa år är det kö, säger han.

Camp Duved har 100 platser, fem till tio av dessa är drop in. Men planer att bygga ut finns inte.

– Jag har inte tillräckligt med mark för det, säger han.

Gästerna som besöker Camp Duved åker skidor, skoter och fiskar. Orvar Wikström tror att ökningen av vintercampare beror på modernare husvagnar och husbilar.

– Sen är det ju ett billigare alternativ. En säsong kostar lika mycket som en weekend. Det är även familjärt och trivsamt att campa, säger han.

Christer Jansson och Elisabeth Olsson från Sundsvall har haft sin husvagn på Vemdalens camping sedan hösten 2005. På somrarna åker de på hundutställningar och hälsar på barnen, och på vintern blir det fjällen.

– Här kan jag ta del av fjällvärlden när jag vill. Det är lättsamt i stället för att ha en stuga, vi är uppe nästan varannan helg under vintrarna, säger Christer Jansson.

– Man har sitt eget och kan åka upp när man vill, ska man hyra så måste man släpa på saker, dessutom är det ett billigare alternativ att åka till fjällen, säger Elisabeth Olsson.