Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husmanskost med guldkant

Finstämda smaker kopplade till säsong kännetecknar den svenska husmanskosten. Råvaror som huvudsakligen kommer från omgivningarna och har behaglig smaksättning som känns trygg och välbekant får oss att må bra.

Sensommar och tidig höst innebär ett överflöd av lokalt odlade och skördade bär och grönsaker. Det svenska skafferiet står vidöppet med ett överflöd som nästan känns stressande, eftersom man vill hinna med att njuta allt och lite till. Här stannar vi vid lingon och äpplen som bjuds i en lokalt präglad trerättersmeny. Först en frisk sensommarsallad med stekta kantareller, frasiga krutonger och spännande lingonvinägrett. Inga märkvärdigheter, men genuint svenskt och en härlig inledning på middagen.

Varmrätten består av saftiga biffar fyllda med rödbetor och kapris. Den som kan sin matläxa förstår att det handlar om biff à la Lindström, en fylld färsbiff, måvara inspirerad av det ryska köket, som räknas till den svenska husmanskostens inre cirkel. Dess historia är inte helt kristallklar, men den vanligaste är den med kapten Henrik Lindström som plötsligt fick ett väldigt sug efter mat med rysk smaksättning. Som den militär han var beordrade han hovmästaren på hotell Witt i Kalmar att ta in råvarorna i matsalen. Kaptenen hängde av sig uniformsrocken, kavlade upp ärmarna och snodde ihop den första Lindströmmaren i världshistorien.

Sant eller inte lär väl aldrig bli klarlagt, men historien om den driftige kapten Lindström (1831-1910) finns bevarad och nedtecknad. Men det finns fler som gör anspråk på att vara den smakfulla biffens skapare. En källarmästare C G Lindström som kring förra sekelskiftet drev restaurang "Den Gyldene Freden" i Stockholm har också haft ett finger med i receptet, påstås det. Ännu en Lindström var redaktör på tidningen "Nya Dagligt Allehanda" i Stockholm och påstås både ha lagat och käkat samma biff, i regel redan till frukost! Här bjuder vi vår version av biffen med lingonsky och hederlig kokpotatis.

Avslutningen får klara sig utan lingon. En kryddig variant av vår svenska äppelkaka känns rätt så här års och får man den med vaniljsås är lyckan total.

Dan Strandqvist/TT

dan.strandqvist@tt.se