Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hushållen driver tillväxten

I dagarna beslutar och debatterar riksdagen om statsbudgeten för 2014. I en tid av fortsatt internationell ekonomisk oro behöver Sverige och Jämtland en politik som stöttar jobb och tillväxt. Alliansen vill därför använda styrkan i våra statsfinanser till investeringar som stärker hushållen, skolan och jobben. Socialdemokraterna går i motsatt riktning och satsar på en kraftig utbyggnad av bidragen samt försämrade villkor för anställningar.

Ordning och reda i ekonomin har lagt grunden för att över 200 000 fler svenskar har ett arbete idag jämfört med 2006. Samtidigt har vi kunnat minska vår statsskuld trots den djupaste ekonomiska krisen sedan 1930-talet. I årets budget fortsätter Alliansen att satsa på reformer som leder till fler jobb och minskat utanförskap.

I sin höstprognos pekar EU-kommissionen på att hushållens konsumtion kommer att vara den huvudsakliga drivkraften för svensk tillväxt såväl i år som under 2014 och 2015. I budgeten för 2014 satsar Alliansen drygt 20 miljarder kronor på att stärka hushållens ekonomi genom att göra det mer lönsamt att arbeta, sänka skatten för pensionärer, sänka a-kasseavgifterna samt förbättra bostadsbidraget för att stärka barnfamiljernas ekonomi. Jobbskatteavdraget beräknas sammantaget leda till över 100 000 nya jobb samtidigt som höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt ökar antalet arbetade timmar.

Den avgörande faktorn för bättre resultat i skolan är att eleverna möter skickliga lärare. I budgeten för 2014 skjuter vi nu till ytterligare resurser så att fler skickliga lärare kan få del av karriärtjänster och löneökningar. Utöver detta satsar Alliansen exempelvis på utökad undervisningstid i matematik, minskad administration för lärare samt stimulerar skolorna att anordna läxhjälp och sommarskola.

För att få fler jobb behöver vi fortsätta förbättra företagens villkor för att växa och anställa. Investeraravdraget gör fler investeringar i små företag lönsamma samtidigt som FoU-avdraget stärker möjligheterna till investeringar i forskning och utveckling. Alliansen sänker även anställningskostnaderna för unga anställda genom att förstärka nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för alla under 23 år samtidigt som vi ger stöd till yrkesintroduktionsanställningar där du som ung får utbildning och praktik på arbetsplatsen.

När svensk ekonomi behöver stimulanser är Socialdemokraternas besked kraftigt ökade arbetsgivaravgifter för alla under 25, fördubblad restaurangmoms, inskränkt RUT-avdrag och totalt 30 miljarder i skattepålagor på jobben. Förslag som stramar åt svensk ekonomi och försvårar för en återhämtning. Socialdemokraterna vägrar dessutom berätta vilka av Miljöpartiets och Vänsterpartiets skattehöjningar på mellan 40 och 75 miljarder kronor de är beredda att lägga till sina egna.

Debatten under den kommande valrörelsen kommer att handla om hur vi lägger grunden för fler jobb. Det är tydligt att det endast är Alliansen som har en väl förbered politik för att kunna svara upp mot detta.

Saila Quicklund (M), Riksdagsledamot och länsförbundsordförande

Peder Wachtmeister (M), Riksdagsledamot, Stigtomta

Anna Kinberg Batra (M), Gruppledare och ordförande riksdagens finansutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel