Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Huset blir en våning högre för varje vecka

Om ett år ska höghuset stå klart och blir därmed en av stans nya landmärken.

– Just nu är det sex våningar. Vi ska upp med tio till.

Annons

Magnus Bergström, produktionschef på Skanska, har en stor byggkran utanför sin sitt platskontor. Han basar för ett av stans mest spektakulära byggen – ett flerfamiljshus på 44 meter och med 56 lägenheter som beräknas bli klart om ganska precis ett år.

Faktum är att höghuset i Valhall kommer att bli dubbelt så högt som något annat bostadshus i Östersund. Det högsta bostadshuset i kommunen i dag är på sju till åtta våningar och är mellan 20 till 24 meter högt.

Just nu kommer lastbilar i strid ström till byggarbetsplatsen med prefabricerade väggar och golv. Och så här kommer det att se ut i flera veckor till.

– Om vi får en gynnsam höst är vi klara med prefabmontaget till jul, säger Magnus Bergström.

– Det är vädret som styr. Är det gynnsamt bygger vi 1 till 1,5 plan i veckan, men det räcker med att det blåser för mycket, så kan vi inte bygga några plan.

Christina Dahlborg är projektingenjör och räknar med att kunna berätta om hur bygget utvecklas i en blogg på byggföretagets hemsida.

– Vi vill ha en levande dagbok och jag hoppas vi kan komma i gång inom någon vecka, säger hon.