Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husen fryser sönder i norr

Elfel och långvarig sträng kyla gör att husen fryser sönder i norra Sverige.

Annons

Den stränga kylan i norra Sverige gör att husen fryser sönder. Långa strömavbrott på upp till 18 timmar i minus 30 grader har orsakat stora problem för ett hundratal husägare i närheten av Kiruna, rapporterar SVT:s Nordnytt. Vattnet fryser under de långa strömavbrotten och element, toalett och dusch slutar fungera.

– Vi har haft rätt stora problem i sydöstra byarna i Kiruna. Det är flera fel som har hänt och det har hänt samtidigt, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på vattenfall i Luleå, till Nordnytt.

Enligt honom ska strömmen nu vara tillbaka i byarna. Boende i byarna säger att underhållet av nätet inte har skötts på flera år.

Det finns i nuläget inga rapporter om sönderfrusna hus i länet, trots långvariga kyla och brister i elnätet sedan stormarna tidigare i vintras.