Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hus totalförstört i brand i natt

En tvåvåningsvilla brann ner till grunden i en brand som startade vid halvett-tiden natten mot fredagen.

I huset fanns tre gastuber som exploderade under räddningsinsatsen.

– Det blev en tio meter hög eldkvast, säger Mats Hansson, räddningstjänsten Lillhärdal.

Annons

Larmet kom till deltidsbrandkåren i Lillhärdal strax efter halvett natten mot fredagen. På cirka tio minuter var räddningsmännen på plats, men redan då stod det lågor ut genom fönstret på övervåningen. Huset gick inte att rädda.

– Vi fick reda på att det fanns tre gastuber i huset, så vi kunde inte gå för nära huset. I stället inriktade vi oss på att släcka ner branden och att rädda det som gick på gårdsplanen, säger Mats Hansson, brandman i Lillhärdal.

– När den första gastuben exploderade gick det hål rakt igenom taket och det kom en eldkvast på tio meter som stod rakt upp. När den andra exploderade flög det grejer rakt ut från huset, säger han.

Mannen som bor i huset berättade för räddningstjänsten att han låg och läste när han kände brandlukt. Han har försökt släcka med hjälp av en brandsläckare. Sedan tog han sig ut ur huset. Han kom inte till skada och det fanns inga andra, vare sig människor eller djur i huset.

Räddningstjänsten lyckades hindra branden från att sprida sig och det mesta som fanns på gårdsplanen, bland annat ved och stora mängder plockad vitmossa blev inte skadat.

Brandorsaken är okänd.

– Och det kommer nog att bli väldigt svårt att ta reda på vad som orsakade branden, säger Karl-Erik Persson, räddningsledare på plats.

– Du ser ju hur det ser ut, helt förstört.

Under natten anslöt också deltidsbrandkåren från Sveg för att hjälpa till och som mest var det ett femtontal räddningsmän på plats.

– Nu är vi kvar ett par timmar för eftersläckningsarbete. Problemet är ju att takplåten rasat in och det kan ligga och glöda under den, säger Karl-Erik Persson.

Annons