Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hus på hjul för nybörjare

Allt fler väljer att köpa husbil. I dag finns det cirka 50 000 i Sverige. Husbilsexperten Anders Waldman ger sina bästa tips för dig som är nybörjare.

Förutom att han är ordförande i en av de svenska husbilsklubbarna är Anders Waldman även inne på sitt 21:a år som husbilist. Han och hustrun började när barnen var små och är nu som farföräldrar lika hängivna sitt sätt att se nya platser.

– Plånboken är naturligtvis avgörande för vad man väljer, säger han. Men lika viktigt är att fråga sig om man ska använda den året runt och hur många man är?

Hans erfarenhet säger att de flesta som gör husbilsentré börjar med en begagnad bil. Men inte för att det nödvändigtvis är billigare.

– Jag tror att man hamnar på samma pengar som om man skulle välja en av de billigare nya modellerna eftersom många väljer högre utrustningsnivå på den begagnade. Medelåldern bland husbilsfolket är 58 år och då vill man ha det bekvämt. Det är annorlunda med yngre människor, som kan tänka sig enklare lösningar och kanske väljer en husvagn.

Fuktkontrollera. Med ovanstående resonemang i ryggen tror Anders Waldman att det är svårt att komma under 500 000 kronor för en begagnad husbil, om man inte väljer något väldigt gammalt. För 250 000 kronor kan man hitta en enklare husbil från mitten av 90-talet.

Då är det kanske viktigast att göra en fuktkontroll i bodelen, anser Anders Waldman. Det finns också risk för sprickor i gammal fogmassa.

– Fördelen med att köpa hos en handlare är att du kan begära att de utför en professionell fuktkontroll.

Vad kan vara en bra instegsbil?

– Det beror på vem som gör insteget, säger Anders Waldman klurigt. Förstagångsköparna är en brokig skara. Någon kommer från en husförsäljning och har helt andra möjligheter och krav än yngre småbarnsföräldrar.

Husbilarna delas in i fyra kategorier. De helintegrerade, bussliknande modellerna där allt byggs på husbilsfabriken. På halvintegrerade bilar monteras bodelen på chassit på en lätt lastbil, alkovbilen har en av sovplatserna ovanpå hytten (en så kallad keps) och kompaktversionen som påminner om campingbilar á la VW-bussen Westfalia.

Barnen gillar alkoven. – Alkovbilen är populär. Med en sovplats ovanpå hytten är resten av ytan tillgänglig hela tiden. Dessutom är ”loftet” roligt för barn, som tycker det är spännande att krypa upp under taket.

Och om man vill hyra en husbil?

– Det vanligaste är att handlare hyr ut, men det finns också speciella uthyrningsföretag. Räkna med 6 000–8 000 kronor per vecka.

Många privatpersoner hyr också ut sina husbilar, men det tycker Anders inte är en så bra idé.

– Det skulle jag inte göra om det inte av någon jag känner. Men om du hyr privat, se till att få skriftlig bekräftelse att försäkringen gäller även när bilen är uthyrd. Kolla gärna med försäkringsbolaget.