Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur tänker (S), (MP) och (C)?

Jag och min moderata partivän Lise Hjemgaard Svensson har i en motion föreslagit att Vård- och omsorgsnämnden ska undantas från fortsatta besparingar. Vi vill även att nämnden får en buffert, så vi kan klara oförutsedda kostnadsökningar. Något som förekommer ofta.

Det kan vara människor som plötsligt drabbas av olyckor och behöver omfattande vårdinsatser eller barn där familjen behöver ett stort stöd. Ett sådant ärende i Vård- och omsorgsnämnden kan innebära utgifter på flera miljoner kronor. I dag finns inga reserver för att möta sådana nya kostnader, utan nämnden tvingas spara på annat håll - om det ens går.

Därför var det glädjande när jag och Lise fick stöd för vår motion av både av kommunens tjänstemän och Vård – och omsorgsnämndens ledamöter. Däremot var det med bestörtning och förvåning vi läste att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet röstade nej när kommunstyrelsen skulle ta beslut i ärendet förra veckan. Det är hedrande att förutom Moderaterna, så stödde även Folkpartiet och Vänsterpartiet vårt förslag.

Hur tänker Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet? Deras ledamöter i nämnden (som vet hur verkligheten ser ut) röstar ja till motionen, men när frågan kommer till kommunstyrelsen ändrar deras partier uppfattning. Nämndens ordförande, Andreas Karlsson (C), stöder förslaget i nämnden, men hans partivänner i kommunstyrelsen Carina Asplund, Magnus Andersson och Ulf Edström säger blankt nej.

Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har konto för oförutsedda utgifter – ett konto som sällan används. Den nämnd som däremot behöver ett sådant konto får nej! Nämnden har gått med underskott varje år och det beror i stor del på oförutsedda utgifter.

Hur kan Socialdemokraterna Centerpartiet, och Miljöpartiet möta väljarna och stå för att de vill fortsätta och spara på våra äldre i Östersund? Hur tänker ni tre partier nu lösa underskottsproblemet i Vård- och omsorgsnämnden när ni sagt nej till motionen som en enig nämnd och dess tjänstemän ställt sig bakom?

Lars Eliasson (M)

Vård - och omsorgsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel