Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska världen stoppa Isis?

Världen står handfallen inför terrororganisationen Isis framfart. Gruppen har överrumplat alla med en helt ny, infernalisk form av krigföring. Föregångaren al-Qaida brukade skicka korniga filmer inspelade i någon grotta i öknen till olika tv-stationer med ojämna mellanrum. Isis uppdaterar sin framfart med högupplösta filmer på nätet och en jämn ström av tweets på sitt Twitterkonto. De producerar engelskspråkiga filmer för att rekrytera krigare. De ger ut en årlig rapport som på ytan ser ut som en årsredovisning i ett börsbolag, men vars innehåll är som en bokföring från helvetet. Några citat ur 2013 års rapport:

* 10 000 operationer genomfördes i Irak.

* 1 000 avrättningar verkställdes.

* 4 000 bomber placerades ut.

Syftet med rapporterna är att locka finansiärer. Av allt att döma går det bra. Militära källor uppskattar att Isis har tillgångar för en miljard dollar.

Deras krigsföring går ut på att sprida skräck. De nöjer sig inte med att halshugga, misshandla och korsfästa människor, de filmar dessutom grymheterna och lägger ut dem på nätet. Ryktet om deras framfart har fått stora delar av den irakiska armén att fly hals över huvud och lämna sina vapen efter sig.

Isis är fullkomligt hänsynslösa mot alla som inte bekänner sig till deras extrema tro, som bygger på en egen tolkning av sharialagar så som de antas ha tillämpats på Muhammeds tid. Men genom att dela ut mat, reparera vägar och bygga upp en fungerande infrastruktur lyckas de ändå få ett visst folkligt stöd på sina håll.

Det kanske mest skrämmande med Isis är att de inte nöjer sig med att utföra spridda terrorattacker för att förstöra och sabotera. Isis är i full färd med att bygga upp en islamisk stat. Och de har visat sig förbluffande kompetenta även på det området. I de städer de erövrat har de tagit över sjukhus, kommunala kontor och andra offentliga inrättningar. Isis har också, bland mycket annat, visat sig vara skickliga administratörer.

På lång sikt menar bedömare att en samlingsregering där sunnimuslimerna får inflytande är enda lösningen. Men på kort sikt gäller det att stoppa galningarnas framfart. På två månader har Isis drivit 1,2 miljoner människor på flykt. Även om det finns en risk att USA:s flygbombningar hjälper Isis propagandamässigt så är det svårt att se någon annan lösning. Omvärlden måste reagera. Det handlar om att förhindra ett folkmord.