Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska unga lockas att stanna kvar i länet?

I dag inleds en konferens i Östersund på temat regional samverkan för ungas livsvillkor. På agendan finns Ung Jämt, ett expertnätverk för vuxna som jobbar med unga i Jämtland och ett lyckat exempel på den typ av regional samverkan vi hoppas få se allt mer av framöver.

En av våra viktigaste framtidsfrågor gäller hur regionen ska utveckla sin attraktionskraft för ungdomar. Ett steg i riktning mot svaret på den frågan är interregprojektet Rondell, en satsning på vuxna som arbetar med unga.

Projektet är ett EU-finansierat interregionalt samarbetsinitiativ mellan Jämtlands län och Nord Tröndelags Fylkeskommun som inleddes för tre år sedan och avslutas vid årsskiftet. Bland annat har studieresor och seminarier för kompetensöverföring mellan Norge och Sverige anordnats.

Ur ett jämtländskt perspektiv var de ursprungliga förväntningarna att Rondellprojektet skulle bidra med en plattform för samverkan och fördjupade kunskaper främst på området kultur och fritid för unga. Bakgrunden var avsaknaden av en tydlig huvudman för ungdomsfrågor på regional nivå, liksom rutiner för samverkan mellan kommuner. Förväntningarna på projektet har överträffats med råge.

Såväl landstinget som de flesta Jämtlandskommuner har en ungdomssamordnare, dock i olika befattningar och med skilda arbetsbeskrivningar. Med dessa kompetenser som grund har Rondellprojektets nätverk utvecklats till Ung Jämt, ett regionalt expertnätverk för ungas livsvillkor i Jämtlands län.

Nätverkets verksamhet har även kommit att omfatta grundläggande samhällsfrågor som demokrati och integration och kontaktytor har skapats mellan viktiga aktörer såväl inom som utanför länet.

Exempelvis har direktkontakter etablerats med Fryshuset i Stockholm, liknande nätverk i andra regioner och statliga Ungdomsstyrelsen.

På köpet har medlemmar i nätverket kunnat flytta fram sina tidigare ofta undanskymda positioner och agera med större kraft i hemkommunerna, i samverkan såväl med ungdomsledare inom olika aktiviteter som med politiker och tjänstemän.

Ung Jämt har exempelvis tagit initiativ till motorkollo, rockkonserter och andra gemensamma mötesplatser för ungdomar.

Förgreningar av nätverket har skapat specialinriktningar, exempelvis ungt entreprenörskap och satsningar inom bland annat konst, musik och film riktade till tjejer.

Riksdagen har som övergripande mål för den nationella ungdomspolitiken fastslagit att alla ungdomar ska ha verklig tillgång till välfärd och verklig tillgång till inflytande. Kloka visioner som dessa är enkla både att uttala och instämma i, men att fylla dem med konkret innehåll är en större utmaning.

Expertnätverket Ung Jämt är ett viktigt steg i rätt riktning.

Nätverkets medlemmar, från Jämtlands kommuner och landsting, har uttryckt en vilja att fortsätta samverka på regional nivå trots att projekttiden tar slut vid kommande årsskifte. Vi kommer att göra vad vi kan för att det ska lyckas Ung Jämt är ett bra exempel på regional samverkan när den är som bäst!

Robert Uitto (S)

Landstingsråd, Ordf. i Landstingsstyrelsen

Maria Söderberg (C)

Kommunförbundets ordf, Kommunalråd Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel