Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska Socialdemokraterna lösa sina vallöften?

Sverige var inte bättre förr och allt är inte bra idag heller. Men Sverige är ändå ett av de länder som trots en negativ ekonomisk utveckling i Europa mellan 2007 och 2010 har en ekonomi som i snitt vuxit med tre procent per år. Det innebär att de allra flesta svenskar har fått det bättre ekonomiskt under de senaste åren. God löneutveckling, jobbskatteavdragens riktade skattesänkningar och låg inflation gör att de verkliga inkomsterna för människor i vanliga lönelägen har ökat. Sverige tillhör dessutom ett av de mest jämställda länderna att leva i. Tar man sen hänsyn till sådana välfärdstjänster som nästan alla familjer använder som sjukvård, förskola och skola blir Sverige ett än mer jämlikt land att leva i.

Vi har en av världens mest generösa föräldraförsäkringar. Alliansens mål är att den ekonomiska familjepolitiken ska bidra till förbättrade förutsättningar för en god ekonomisk levnadsstandard samt ökad valfrihet och stärkt makt över den egna livssituationen för alla barnfamiljer. Vi har en väl utbyggd barnomsorg som möjliggör för både kvinnor och män att arbeta, även för de föräldrar som arbetar obekväma arbetstider så som kvällar och nätter. Föräldrapenningen kompenserar för inkomstbortfall under föräldraledigheten. Det är av stor vikt att båda föräldrarna erbjuds verkliga möjligheter att vara föräldralediga. Dagens familjepolitik måste ta hänsyn till hur familjer ser ut i dag, därför behöver vi en modern familjepolitik som sätter barnen i centrum. Att papporna tar ut 24,8 procent av föräldrapenningdagarna jämfört med mindre än 7 procent 1989 betyder att det går åt rätt håll.

De senaste årens reformer av bland annat sjukförsäkringen och förtidspensioneringarna har lett till att utanförskapet minskat med 200 000 personer sedan 2006. Hade exempelvis sjukskrivningarna och förtidspensioneringarna i år varit på 2006 års nivå hade det inneburit kostnader på ytterligare ca 37 miljarder kronor, vilket motsvarar mer än halva utbildnings-och universitetsanslagen i årets budget. Regeringen har tagit ansvar för fortsatt utveckling av välfärden.

Socialdemokraternas retorik att alla ska få mer och allt ska bli bättre, måste svara på frågan, hur? Hur många ska få gå från de myndigheter så som arbetsförmedlingen och försäkringskassan, som S vill ta bort? Vad skall alla de ungdomar göra som inte längre kan få in en fot i restaurangbranschen när S höjer restaurangmomsen med det dubbla?

Vi ser ett skifte i ekonomin där konjunkturen väntas normaliseras med högre tillväxt, stabil sysselsättningsökning och en minskad arbetslöshet de kommande åren. Det gör att finanspolitiken går in i en ny fas där vi går från krisårens åtgärder till att återgå till överskott för att stå starka vid sämre tider. Det finns dock ett fortsatt behov av reformer för att bland annat stärka arbetskraften genom utbildningssatsningar. Det är genom fler arbetade timmar som vi klarar tillväxten och får råd med viktiga investeringar i skola och välfärd.

Gunilla Nordgren (M), Ledamot i socialförsäkringsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel