Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska det gå för Sigrid?

Först i slutet av andra boken om Sigrid vågar hon fråga sin mamma rakt ut vem som är hennes far. Då får hon en örfil. Ändå går hon vidare: "Ocken ä farn min. Kan du säge dä." Då blir modern helt tyst tills Sigrid ska gå tillbaka till fäboden: "Kom int heim män ön oäkting bare. Då ä döra stängd. Bare sö du vet dä." Det var hårda bud.

Ann-Marie Wikander har ökat det dialektala inslaget i Sigrid – en skugga av blod. Vid en föreläsning på hög nivå på om skillnader i östnordiska och västnordiska dialekter, frågade en man i publiken på Länsbiblioteket lite försynt: Vad säger du om jämtskan? Föreläsaren, docent i nordiska språk, som lagt huvudvikten vid diftongernas utveckling över tid, svarade: Äh, jämtska finns inte, bara olika mål. Jag känner mig inte alltid helt hemma med Ann-Marie Wikanders sätt att stava och skriva jämtska men tänker, vi har helt enkelt olika mål.

Författaren fortsätter att berätta om fattigfolket, småbrukare och torpare i utbyar i norra Jämtland och Sigrid har nu vuxit upp till en ung kvinna, som tillbringat en vinter som piga hos lärarinnan i Sikås. Resan hem går i etapper. Hästskjuts från Sikås till Alanäs, där hon övernattar hos släktingar. Ny lift till Gubbhögen och sen någon mil att gå med väskorna.

Den som läst Sigrid – röd som skam vet att barndomen var präglad av smusslet om hennes oäkta börd och rädslan att modern skulle ge upp och ta sitt liv. I Sikås blev Sigrid uppskattad på ett nyckfullt sätt, även för sin sångröst men fick också veta att hon kom från sämre folk utan bildning. Hemma får Sigrid hugga i direkt och ta över ansvaret för fäboden med den mindre arbetsvilliga Katrina som lillpiga.

Det är kvinnornas historia och deras lott att oförtjänt inte bara bära skammen utan också dölja den, Ann-Marie Wikander berättar gripande och enkelt. Kvinnorna är aldrig lediga, slit och ständiga födslar är vardag. Beröm går inte att uttala. Det är ett liv som gör många människor förstummade och hårda.

Ändå är arbetet på fäboden friare och lättare än på gården. Det finns utrymme för glädje, vissång och berättande, inte bara på midsommar, då gårdsfolket kommer upp och firar. Man slår sig lös, äter och dricker, spelmän kommer och det blir dans.

Folkmusiken hade stor betydelse också i verkligheten. Några av Sveriges viktigaste traditionsbärare kommer från trakten. Ulrika Lindholms visskatt förvaltas av gruppen Triakel.

På fäboden gällde inte riktigt samma regler som annars. När männen dricker, blir skämten vågade och närmar sig det som inte får sägas. Det som inte bör hända, kan hända just där. Då är det kvinnorna som slätar över för att undvika bråk.

Katrina, trettonåringen, har redan börjat flörta med bypojkarna men Sigrid har andra drömmar. Det är inte bara sången, som ska föra henne ut i världen utan också den stora kärleken hon drömmer om. Det ska komma en man, kanske med bussen från stan. Vad ska man annars leva för? Ja, det finns ju bärplockning, lingon, jolbera, hjortron och andra ljuspunkter…

Ann-Marie Wikander har lagt stor vikt vid att skildra bylivets benhårda regler. Det är viktigt att alla sysslor utförs på rätt tid och rätt sätt. Att dricka kaffe har stor betydelse liksom att "hålla skitn ifrå se". Folkpratet.

Oron att bli gravid. Förtvivlan när blodet uteblir. Kvinnolivets alla påfrestningar finns med, det blir nästan för mycket. Ett rånmord känns överflödigt.

Till bilden av den norrländske mannen enligt Jägarna 1 och 2 kan vi nu bifoga att kvinnorna i Jämtland i mitten av 20-talet ansåg männen vara ungefär som barn. Men jobba hårt skulle de och att bli övergiven av dem var den största skammen.

Hur ska det gå för Sigrid?