Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Hur sjuk ska man behöva vara för färdtjänst?"

Läkarintyg är inget som hälsocentralerna i länet ska prioritera.

För Vilhelm Nordén betyder det att han måste avboka sin läkartid på fredag.

Han kan nämligen inte ansöka om att få färdtjänst.

Vilhelm Nordén bor i Ytterån. Under årets kallaste månader behöver han färdtjänst för att kunna ta sig utanför hemmets fyra väggar. Han lider av kärlkramp som blir värre när det är kallt och artros i det vänstra knät.

De två senaste åren har Vilhelm fått färdtjänst. Kommunen har skött ansökningarna och uppgifterna om Vilhelm har sedan tidigare funnits där. Men i dag är det Länstrafiken som utfärdar färdtjänst. Därför behöver Vilhelm ett läkarintyg eftersom Länstrafiken inte vet vem han är.

– Men det får jag inte. På hälsocentralen har jag fått veta att de inte skriver några läkarintyg nu.

Han är arg och frustrerad. Utan färdtjänst kommer han inte att kunna ta sig till hälsocentralen på fredag då han har ett läkarbesök inbokat.

– Jag har inte råd att betala 1400 för att en privat vårdgivare ska skriva intyget. Hur sjuk ska man behöva vara för att få färdtjänst?

På Krokoms hälsocentral är verksamhetschefen sjukskriven och hänvisar till Margareta Åslund- Karlsson, som arbetar på Föllinge hälsocentral. Hon förklarar att läkarintyg inte är något som prioriteras på hälsocentralerna i länet.

– När stafettläkarstoppet trädde i kraft gjordes en prioriteringslista för hälsocentralerna. Längst ner på den listan finns läkarintyg.

Men människor måste ju kunna få läkarintyg?

– Sjuka ska inte gå före intyg. Så är det sagt.

Olof Englund, läkare och medicinsk samordnare i primärvården i länet, är en av dem som författade prioriteringslistan. Han gick inte att få tag på under gårdagen.

Vad Vilhelm ska ta sig till och hur han ska kunna ta sig till läkaren på fredag, ja det vet han inte. Men en sak är säker:

– Man kan inte försvara sig med underbemanning. Jag ska inte brusa upp för det är inte bra för kärlkrampen men jag blir så arg, så förbannad, säger han.