Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur mycket visste Carl Bildt?

Jag läser en notis om att oljebolaget Lundin Petroleum borrar efter gas utanför Malaysia. Jag tänker att det är länge sedan jag hörde något om familjen Lundin, som blivit miljardärer på affärer i krigshärjade länder. Det är nästan exakt fyra år sedan som kammaråklagare Magnus Elving offentliggjorde att han skulle inleda en förundersökning ”om brott mot den humanitära internationella rätten i Sudan under åren 1997-2003”. Brottsutredningen pågår fortfarande.

Nyheten märktes knappt, kanske för att den kom samma dag som fotbolls-VM i Sydafrika körde i gång. Men innebörden var smått sensationell. "Det finns enskilda personer med anknytning till Sverige som kan misstänkas för inblandning i brott", skrev åklagaren i sitt pressmeddelande.

Dessa enskilda personer satt i Lundin Oils styrelse. En av dem var utrikesminister Carl Bildt (M).

En europeisk frivilligorganisation anklagade den sydsudanesiska regeringen för att ha begått grova övergrepp som kostat tusentals människoliv, enbart för att säkra områden åt Lundins oljebolag. Det var dessa anklagelser som kammaråklagaren bestämde sig för att utreda. Vad gjorde bolaget i Sudan? Hur mycket visste styrelsen? Hur mycket visste Carl Bildt?

Några år senare beslutar Lundin investera i ett annat krigsområde: Ogadenprovinsen i Etiopien. Frågan är om beslutet togs innan Bildt klev av styrelsen. Uppgifterna går isär.

Carl Bildt får inte längre några frågor om Sudan och Ogaden. Det verkar som om misstankarna mot honom försvann i samma stund som journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson släpptes från fängelset i Addis Abeba. Frigivningen var en diplomatisk triumf för Bildt och UD. Och en stor PR-seger för Carl Bildt som gav sin bild av händelserna på den egna bloggen efteråt. Det är så han föredrar att jobba. Han kommunicerar helst via Twitter, har inget emot soffprogram, men undviker Ekot om det går. Bildt blev som mest pressad i SVT-programmet Skavlan. Där förnekade han att bolaget hade något engagemang i Etiopien, vilket inte var sant.

Samma vecka, i alla tunga nyhetsmedier, pressades S-ledaren Håkan Juholt allt hårdare om sina felaktiga bostadsbidrag. Juholt vred sig som en mask på kroken, erkände fel han inte ens hade begått. Och avgick kort därefter.