Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur mycket konst har Härjedalen?

Nu ska Härjedalen tar reda på hur mycket konst som finns i kommunal ägo.
– Det är på tiden att vi fixar till ett register över all konst vi har, säger kultur- och fritidschef Patrik Byström.

Ingen vet egentligen hur mycket konst, i form av tavlor, skulpturer, vävnader och annat som finns i kommunens byggnader. Men bara en snabb blick runt väggarna i ljussalen i Medborgarhuset i Sveg visar att det nog är en hel del.

– Jag har redan registrerat hundratals tavlor, säger journalisten och författaren Mats Haldosén som fått uppdraget att inventera och katalogisera all konst i kommunens ägo.

Det finns ett gammalt register som inte längre uppdateras med ungefär 500 konstverk, men Mats Haldosén tror att det finns lika många verk som kommunen inte har registrerade. Nu väntar flera resor till Härjedalens olika kommunkontor, skolor, bibliotek och vårdinrättningar, för att ta reda på var konsten finns.

– Konst är allmänna handlingar. Om någon vill veta vad vi har för konstverk måste vi kunna berätta det, säger Patrik Byström, den som initierat projektet.

– Dessutom, om till exempel någon skulle vilja ha tillbaka en tavla som de lånat ut till kommunen för säg en trettio år sedan är det väldigt pinsamt om vi inte vet var den är.

Mats Haldosén började inventera konsten på Medborgarhuset i Sveg och där har han hittat några av sina favoriter. Bland annat en akvarell av svegskonstnären Eric Westling, "Kyrkogatan i Sveg", samt en oljemålning signerad Bengt Ellis, "Nära vinter vid Helags"

– Summa summarum så sitter kommunen på jättestora värden, säger Mats Haldosén.