Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur mycket betalar de till partierna?

Problemet med Moderatskandalerna är ur sossesynpunkt att de kommer efter valet i stället för före. Ändå måste jag erkänna att det nu kliar i fingrarna.

Annons

Som sosseredaktör vill man gärna passa på när det för en gångs skull är en moderat som jagas. Jag ger gärna igen för jakten på Lars Danielsson som innan han avgick nära nog anklagades för allt utom för att själv ha orsakat tsunamin julen 2004. Nog verkar det omdömeslöst av en miljöpolitisk talesman som Sofia Arkelsten (M) att låta sig bjudas av ett oljebolag.

Fast det ska sägas att det finns större problem i dagens svenska politik. Att bli bjuden på resa och middag är en sak. Som Aftonbladets Eva Franchell formulerar det: ”Shell kan egentligen köpa hela nya moderata partiet utan att väljarna har en aning.” Partierna slipper nämligen på grund av Moderaternas motstånd redovisa sina bidragsgivare.

En annan fundering gäller de svenska soldaterna i Afghanistan som samfällt är övertygade om att de behövs och att de gör nytta. Det ser jag som självklart. Hur skulle någon annars tänka sig att befinna sig i en farlig situation. Så mycket pengar tjänar man inte. Det blir inte mindre självklart att den som själv skadats i strid, har den åsikten.

Man också soldater bör fundera över hur fred kan byggas på sikt. I går meddelades att också Frankrike är på väg bort från Afghanistan. Däremot är DN:s rapport från Sveriges ÖB Sverker Göranssons besök i Afghanistan, anmärkningsvärd. Av reportaget i gårdagens tidning framgår att ÖB säger till invånarna i en afghansk by att de ”kan lita på att vi kommer att stanna kvar här”. Som brasklapp säger han att ”vår närvaro kanske inte ser ut som i dag. Men den här insatsen kommer att ta lång tid.”

Kan så vara. Men det vet inte Göransson. De bybor som nu litar till den svenska truppen skulle gissningsvis ändå föredra skydd av afghansk trupp och polis. Det är dithän det går i både Natos och USA:s planering. ÖB lovar något som han hoppas snarare än vet ska hålla.