Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur länge får vi jubla åt ÖFK?

ÖFK har dålig ekonomi. Det är snarare regel än undantag inom elitfotbollen. Många klubbar lever över sina tillgångar. Superettan verkar generellt ha lite för stor kostym i förhållande till publikintresset. Hammarby är ett lysande undantag. De satte publikrekord med 29 000 åskådare i hemmapremiären. Men många av de andra klubbarna kämpar med att fylla glappet mellan publik- och sponsorintäkter och kostnader för värvningar och spelarlöner.

I serien härskar kvartalskapitalismen. Kontinuitet är ett okänt begrepp. Spelare köps och säljs hela tiden. En misslyckad värvning kan betyda att ekonomin börjar svaja. Har man dessutom skapat en koncern med ett driftbolag och andra skattetekniska finesser blir man med stor sannolikhet föremål för en revision hos Skatteverket. Det är ÖFK heller inte ensam om.

På andra områden har däremot ÖFK stuckit ut ur mängden. De har envisats med att spela en offensiv fotboll trots att de ibland har läckt som ett såll. De har spelat teater och gett ut en bok. Men framför allt har de chockat fotbollssverige med sina planer på ett samarbete med libyska staten. Mitt i en period när Libyen skakas av terrordåd och strider mellan milisstyrkor, när Sverige plockar hem sina diplomater av säkerhetsskäl och när UD avråder från resor till huvudstaden Tripoli, då åker ordföranden Daniel Kindberg dit för att prata med landets övergångsregering om ett fotbollssamarbete.

Vi vet inte var planerna tar vägen, de första uppgifterna om en affär på en halv miljard har dementerats. Men Libyenäventyret är ett bevis på att ÖFK i Daniel Kindberg har en ordförande som i ordets rätta bemärkelse tänker utanför boxen.

Mycket inom klubben verkar stå och falla med Kindbergs kreativa driv. Det drivet har tagit ÖFK längre än vad någon kunde hoppas på. Östersund har äntligen ett herrlag i en högre division. Det vore oerhört trist om satsningen skulle sluta med en konkurs. Det är bra att klubben nu har anställt en ekonomiskt ansvarig på heltid. Det borde ha gjorts tidigare. Vi kan bara hoppas att det inte är för sent.