Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur kommer vi förbi Helvetet?

Öppet brev till Sveriges infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M). Samarbetet i Nordens gröna bälte (Tröndelag, Jämtland och Västernorrland) har pågått länge och är av stort värde för vår region. Här finns förutom politiskt samarbete, bland annat näringslivsutbyte, universitetsutbyte och vi semestrar hos varandra. 

I det samarbetet är järnvägen en livsnerv och vi har gemensamt satsat mycket på en fungerande tågtrafik. Det som började med ett Inter reg-projekt är i dag en väletablerad och mycket populär tåglinje. Järnvägen används även för godstrafik och där finns också stora utvecklingsplaner. 

Järnvägen mellan Storlien och Meråker går i ett dramatiskt och vackert landskap med djupa raviner. Där finns den järnvägsbank som kallas Stora Helvetet, ett fantastiskt bygge som är ca 150 m långt och som högst 24 meter med branta stensatta slänter.

Men nu ligger inte Helvetet längre stilla och sedan 27 november förra året är järnvägstrafiken stoppad. 

I dag vet ingen vilka åtgärder som behövs! Kanske går det klara med underhållsåtgärder, kanske krävs en ny järnvägssträckning.

Denna osäkerhet riskerar nu det norska elektrifieringsarbetet. Det är en oacceptabel osäkerhet för oss alla. Om inte Meråkerbanan elektrifieras inom ramen för nuvarande infrastrukturbeslut kommer det inte att ske inom överblickbar framtid.

Självklart måste en fungerande järnvägstrafik för gods och människor finnas mellan våra grannländer. Vi kan inte acceptera nuvarande osäkerhet. Järnvägen är av stor betydelse för jobb och företagande i vår region och en av förutsättningarna för inflyttning och tillväxt. 

Vi kräver därför garantier av Sveriges infrastrukturminister att, oavsett vad som behöver göras, så ska det finnas en full fungerande elektrifierad järnväg mellan Storlien och Meråker! 

Carina Asplund (C) vice ordf i kommunstyrelsen Östersunds kommun

Maria Söderberg, (C) ordförande i kommunstyrelsen Krokoms kommun

Daniel Danielsson (C) vice ordförande i kommunstyrelsen Åre kommun

Eva Hellstrand (C) vice ordförande Regionförbundets infrastrukturberedning