Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur får vi tillbaka anden i flaskan?

En ande kommer fram om du gnuggar på en magisk lampa tre gånger. 

Men hur får du in den igen? 

I onsdags släppte tankesmedjan Tiden en rapport om välfärdens oligarker. Den handlar om hur ett fåtal tjänar pengar på att dominera en marknad. 

I detta fall är det våra skattepengar som gjort några förmögna. 

Veckan innan avslöjade Dagens Nyheter hur företag inom välfärden undviker att betala skatt. Flera liknande undersökningar och rapporter visar samma sak: klyftor växer och några blir riktigt rika på dina skattepengar och vår välfärd. 

Sverige påminner just nu om den lössläppta anden. Marknaden var enkel att släppa fri. 

Pengar saknas i välfärden. De som tjänar bäst har råd att köpa privata alternativ när inte den gemensamma vården räcker till. Antalet privata sjukförsäkringar är uppe i 600 000 nu, enligt SVT. Då sjunker också viljan att betala skatt eftersom man inte anser att den allmänna vården räcker till. 

Johan Fritzell är sociolog och har undersökt hur klyftor påverkar Sverige. Den självbild vi haft av vår svenska välfärdsmodell stämmer helt enkelt inte längre. Vi har blivit ett slags normalland kan man säga, sa han till SVT i maj.

Vissa menar att det är typiskt vänstern att bli avundsjuk på att några andra bli rika. Men de pengar som jag betalar in i skatt ska göra att barn till sjukskrivna får lika bra skolgång som en företagsledares. Att mormor får duscha när hon behöver, inte om hon har råd. 

När vi läser om kriser på sjukhus inför sommaren blir det absurt när vi vet att våra skattepengar gjort ett fåtal personer till miljonärer. 

När allt fler tycker att vården inte räcker till blir det sorgligt att läsa om stora vinster i företag som undviker skatt. 

Hur vår välfärd släppts fri påminner om den lössläppta anden.

På något sätt måste den styras upp.

Den sliter sönder bilden av vår starka, gemensamma välfärd. 

Den uppfyller inga önskningar.

Mer än hos det fåtal som tjänat pengar på den.