Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ett "bidrag" blev till en kassako

Regeringen gillar att benämna a-kassan för ett "bidrag". Då kan man avfärda alla som föreslår höjningar av arbetslöshetsersättningen som bidragsivrare. Argumentationen brukar gå ut på att medlemmarna får ut mycket mer i a-kassa än vad de betalar i avgift. Det skulle per definition göra a-kassan till ett "bidrag", menar borgarna.

Men a-kassan är en försäkring som bygger på samma tanke som alla andra försäkringar, nämligen att många betalar in en låg, återkommande avgift så att de jämförelsevis få som drabbas får en bra ersättning.

Den som betalat 30 000 i premier på en husförsäkring under tio år kan ändå få ut flera miljoner i ersättning om huset brinner ner. Det finns ingen koppling mellan avgift och ersättning där, lika lite som i a-kassan. Men är försäkringen därmed ett "bidrag"? Tydligen, enligt borgerlig logik.

Det som gör retoriken extra provocerande är att a-kassan har utnyttjats som en kassako av regeringen ända sedan de tillträdde vid makten.

Alla medlemmar i a-kassan bidrar både genom en egen avgift och genom att avstå från löneutrymme till arbetsgivaren, som i sin tur betalar in en arbetsgivaravgift.

Den fullt rimliga grundtanken med systemet var att pengarna skulle gå till arbetslöshetsersättning, statliga lönegarantier till företag som gått i konkurs och andra ersättningar som kommer arbetslösa till del.

Men alliansregeringen har i stället lagt beslag på det överskott som uppstått när taket i a-kassan varit oförändrat. TCO:s utredare Mats Essemyr har räknat ut att regeringen i all tysthet dragit in 93 miljarder mer från a-kassans medlemmar än vad staten har betalat ut till arbetslösa. Jo, ni läste rätt. 93 miljarder av det trygghetssystem som skulle gå till arbetslösa har använts till annat. Oklart vad.

I den bemärkelsen kan man säga att de borgerliga har rätt: A-kassan har blivit ett "bidrag" - till den allmänna statskassan.