Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hungriga björnar i Strömsund och Hammerdal

Björnarna har vaknat och rör sig nära bebyggelsen.

– Titta kan man göra, men se till att det inte ligger något ätbart ute, säger naturbevakare Håkan Berglund.

Samuel Nilsson och hans vänner trodde inte sina ögon när det plötsligt dök upp en björn framför deras bil, i centrala Strömsund. Björnen blev lika överraskad och försökte att springa ifrån den hotande faran, vimsade hit och dit över vägen innan den bestämde sig för att avvika.

Detta hände natten mot söndagen, och trots att det var ganska mörkt så har Samuel lyckats fånga björnen på video, som finns till beskådande på http://ltz.se.

I Hammerdal dök det också upp björnar i söndags. En hona med tre små ungar och en större unge blev snabbt björnskådarnas favoritobjekt.

– De höll till där på en liten lägda nedanför vägskälet till Håxås, säger Tore Torstensson.

Han berättar att björnar synts även inne bland villorna närmare centrum.

– Troligen rör det sig om samma björnar.

Många andra åskådare hade samlats, men björnarna verkade helt oberörda av människornas närvaro.

– Det kom en riktigt stor långtradare förbi, då tittade honan upp lite, men sedan fortsatte de äta, eller vad de gjorde.

Länsstyrelsens naturbevakare Håkan Berglund uppmanar befolkningen att vara återhållsam.

– Titta kan man gärna göra, men se till att det inte ligger någon gammal älgskalle eller annat ätbart ute.

Björnarna är hungriga nu när de är nyvakna, och äter allt de kan hitta. Håkan Berglund varnar för att björnar som matas, eller på andra sätt vänjer sig vid människor, snabbt kan förvandlas till en olägenhet, där enda utvägen till slut blir att skjuta björnarna.

– Det gagnar absolut inte björnarna.

Mycket bättre är att försöka skrämma bort dem när de kommer in i bebyggelsen. Att slå mot ett kastrullock är en bra metod, säger Håkan Berglund, och det ska ske redan vid första björnbesöket,

– Då har de fortfarande kvar lite instinkt av obehagskänsla inför människor.