Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hungrig Håkan Hellström tillbaka med ett album fullt av starka låtar

HÅKAN HELLSTRÖM
...
"Du gamla du fria"
...
(Woah Dad/Warner)
...
Betyg: 4 av 5
...
Bästa låt: "Öppen genom hela natten"

Annons

ROCK Den splittrade ep:n "1974" oroade när den gavs ut i våras och de två mastodontkonserterna på Ullevi i somras gav en bitter eftersmak. Vad håller Håkan Hellström egentligen på med? Ska det vara så här?

På "Du gamla du fria" visar han lyckligtvis att han inte har blivit proppmätt. Här samsas, i sammanhanget, djärva ljudexperiment med ett knippe riktigt starka låtar som "I sprickorna kommer ljuset in", "Öppen genom hela natten", "Pärlor" och "Ingen oro, tjabo!".

Håkan Hellström har alltid sagt att han inte bryr sig om vad folk tycker om hans musik. Men på "Du gamla du fria" hörs det också, för första gången på länge, att han faktiskt struntar fullständigt i hur albumet kommer att tas emot. Ur ett rent karriärmässigt perspektiv spelar det förstås inte heller någon som helst roll – 140 000 personer kommer ändå att lösa biljett för att höra E Street Band-versioner av gamla hits och Miriam Bryant-duetter.

Och så länge Håkan Hellström gör så här hungriga skivor får han gärna fortsätta att extraknäcka som Bruce Springsteen om somrarna. Man kan ju alltid låta bli att gå på konserterna.