Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hungerspel och matkassar

För 30 år sedan hade Länstidningen rubriken "Palme måste komma hit och förklara sig" på förstasidan. Vad länsborna ville att dåvarande statsministern skulle stå till svars för spelar egentligen ingen roll. Det intressanta är att det idag känns väldigt långt borta att människor skulle kräva att Fredrik Reinfeldt ska ta tåget hit för att förklara sig.

---

"Vissa gråter när vi kommer dit med mat. De har verkligen ingen annan utväg än att be oss om hjälp. Då är det frustrerande att det inte går att hjälpa fler eller ändra på systemet."

Det säger Therese Pettersson som startade Hjälpkassen i Jämtlands län. Dit kan privatpersoner vända sig för att få hjälp. De länsbor som vill kan då skänka en matkasse eller något annat som behövs så körs det ut till behövande i länet.

Att ge mat och andra nödvändiga saker till människor som behöver hjälp är på alla sätt bra. Initiativet är beundransvärt och uppenbarligen väldigt behövt. Men vi får inte glömma att det också är politik. Efter årsskiftet får många ännu lägre skatt när det femte jobbskatteavdraget införs, en del av arbetslinjen. Sverige är det land där klyftorna ökar snabbast, enligt en OECD-rapport som kom 2013. Den relativa fattigdomen har ökat. Samtidigt har den rikaste tiondelen fått mycket mer. Arbetslinjen gör att vissa får sänkt skatt, andra tvingas be om bröd.

---

Film nummer två av "Hungerspelen" går på bio nu. Filmerna är baserade på böcker om ett land där invånarna i tolv distrikt har ett enda uppdrag och det är att följsamt försörja den rika huvudstaden. Till minne av en krossad revolution måste alla distrikt varje år offra två ungdomar som ska slåss tills alla utom en är död. Inne på arenan säger en deltagare till huvudpersonen: "Kom ihåg vem den egentliga fienden är". Det är systemet, inte de andra deltagarna.

---

"Det är jättemånga som hör av sig, fler än jag kunde tro när vi startade det. I 85 procent av fallen är det ensamstående med barn som behöver hjälp. Människor som blir nekade socialbidrag och står utanför systemet", säger Therese Pettersson från Hjälpkassen.

--- 

För 30 år sedan krävde länsbor att Olof Palme skulle komma till länet och stå till svars. Nu kan vi påminna varandra om den andan, att det går att utkräva politiskt ansvar. När grannar behöver hjälp ska vi såklart ställa upp. Men sedan ska vi komma ihåg att det går att ändra systemet. Vi behöver inte ens be Reinfeldt åka hit och förklara varför så många behöver hjälp med mat. Vi behöver bara minnas vilken politik som är den egentliga fienden.

Linnea Swedenmark 

(Linnea Swedenmark kommer att medverka på LT:s ledarsida med jämna mellanrum framöver. Linnea kommer från Östersund men studerar nu i Stockholm. Hon har tidigare jobbat på bland annat Norrländska Socialdemokraten och går just nu Aftonbladets ledarskribentutbildning.)